Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
'Behandeld zaaigoed is een vooruitgang, maar bijen hebben er weinig aan'
Zaaigoed bestaat in alle kleuren. Er zit een coating rond van voedingsstoffen, schimmel- en insectwerende producten. Tijdens het zaaien kunnen stukjes van de laag afbreken die giftige stoffen veroorzaken. De KU Leuven zoekt naar oplossingen.
Elke vlek een kunstwerk? De oudste laag van Antwerpen onder de loep
Modder, drek of klevende klei... Archeologen hebben ook slechte dagen. Maar net uit de fascinerende verscheidenheid van grond kan met behulp van micromorfologie een heel nieuw verhaal ontdekt worden. Zo ook voor de oudste stadslaag van Antwerpen.
Het Micro11-experiment: vruchtbaarheid in de ruimte
Hoe zit dat met vruchtbaarheid in de ruimte? Kunnen mensen überhaupt wel voortplanten buiten onze aardse dampkring? Het NASA Micro-11 experiment zoekt het uit.
Bossen zijn nog koeler dan gedacht
Bossen kunnen de gevolgen van een hittegolf milderen. Hun diepe wortels spelen hierbij een cruciale rol.
Gezonde frietjes dankzij... lasers!
Lasertechnologie heeft iedereen al wel eens gezien, in bijvoorbeeld sciencefictionfilms, op muziekfestivals, bij DVD-spelers,… Wij onderzoeken hoe we deze lasers kunnen gebruiken om gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen in ons voedsel op te sporen.
Heldhaftig schommelen
Kan je 360° rond op een gewone schommel? Dat vroegen Helden Nico aan Maureen zich af. Sylvia Wenmackers geeft het antwoord bij Heldenland op Ketnet én in deze column.
Plasma: een nieuwe technologie voor de omzetting van broeikasgassen naar nuttige chemicaliën en brandstoffen
Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen onderzoeken de omzetting van broeikasgassen naar nuttige chemicaliën en brandstoffen door gebruik te maken van verschillende plasmareactoren. Ze zijn ervan overtuigd dat het gebruik van een plasma kan bijdragen tot het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen en op die manier mee de klimaatverandering kan beperken.
De meest bizarre hardware ooit?
Op basis van artificieel intelligente algoritmen beslist Googles nieuwe camera welke foto hij moet nemen.
Planten op wandel, en de mens maakt het ze gemakkelijk
Ons gedrag beïnvloedt direct de verspreiding van plantensoorten, lokaal zelfs nog meer dan het opwarmend klimaat.