Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
De match tussen plant en omgeving: wat maakt invasieve planten zo succesvol?
Wetenschappers vragen zich al jaren af waarom sommige uitheemse soorten invasief worden en andere niet. Een recente studie op enkele problematisch invasieve en niet-invasieve uitheemse plantensoorten in België toont aan dat we het antwoord op die vraag op de kleinste schaal dienen te zoeken.
‘Dit wordt wereldwijd de ultieme referentie voor onderzoek naar darmflora’
Aan de vooravond van de tweede maand van het 150 Dagen Darmfloraproject, zocht ik microbioloog Gwen Falony op in zijn kantoor in Leuven. Samen met Jeroen Raes is hij de hoofdonderzoeker van het Vlaams Darmflora Project.
Samen in gesprek: De kracht van een echo
Je zit met een probleem of wilt je hart eens luchten en je spreekt er iemand over aan. Echter, mensen zijn snel geneigd om een gesprek over te nemen om hun eigen ervaringen te delen. Deze blog bespreekt een luisterende houding die ervoor zorgt dat de ander wel de ruimte krijgt om zijn of haar verhaal te doen.
Studentensatelliet mag de lucht in
De kleine satelliet die leerlingen van het Gentse Sint-Barbaracollege bouwden wordt binnenkort gelanceerd.
Sprookjeswetenschap of wetenschapssprookje?
Er was eens, heel lang geleden - 14 dagen om precies te zijn - een conferentie in het anders zo rustige stadje Hasselt. Daar kwamen, naar jaarlijkse gewoonte, van heinde en verre onderzoekers bijeen om drie dagen lang hun mooiste, kleurrijkste en grootste diamanten ten toon te spreiden en te eren.
Ook foto's kunnen fake news zijn
Wiskundeprofessor Ann Dooms (VUB) buigt zich in een nieuwe rubriek in Eos elke maand over een bijzonder beeld. Een Photoshop, een opname die geframed is, een beeld dat bedoeld is om feiten te verdraaien.
Seks verkoopt (net als apengenitaliën)
Ook resusapen laten zich verleiden door seksueel getinte reclame. Ze hebben meer vertrouwen in merken en logo's die gelinkt worden aan status en seks.
Schoon water
We vinden het normaal dat er perfect drinkbaar water uit de kraan komt, maar dat is het niet. Enkel een grondige zuivering vooraf garandeert voldoende kwaliteit.
Archeologienota's in Vlaanderen
Sinds 2016 verplicht de Vlaamse overheid bouwheren om een archeologisch vooronderzoek te bestellen voordat ze bepaalde terreinen bewerken. Was die regelgeving een goede zaak voor archeologen?