Eos Blogs
Op Eos Blogs delen experts in geneeskunde, psychologie, technologie en veel andere vakgebieden hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.
Interesse om zelf te bloggen? Mail ons.
'Under pressure': gooien oogklachten bij astronauten roet in het eten?
Oogklachten staan hoog op het prioriteitenlijstje van de ruimtevaartorganisaties, maar veel vragen zijn op dit moment nog onbeantwoord. Een kort overzicht.
De kracht van falen
We zijn bang om te mislukken. De grote successen worden nochtans altijd geboren uit trial and error.
Is Netflix slecht voor je relatie?
Koppels hebben minder seks dan vroeger. Sommigen wijzen daarvoor met een beschuldigende vinger naar Netflix en het bingewatch-fenomeen. Terecht?
Hoe een satelliet jongeren warm maakt voor de wetenschap
Wij zijn het Aiolus team, een groepje studenten uit het Sint-Barbaracollege in Gent. Wij doen mee aan de Cansat competitie, een wedstrijd die jongeren hun eigen wetenschappelijk ruimtevaartproject laat ontwikkelen. Dit houdt in dat we een kleine satelliet bouwen, die lanceren aan boord van een raket om vervolgens tijdens onze daling verschillende missies uit te voeren.
Podcast - 'Ook middeleeuwse vrouwen maakten al carrière'
Welke mogelijkheden hadden vrouwen in de middeleeuwen? Julie Van Bogaert praat erover met historica Lies Vervaet van de Universiteit Gent.
Het was weer warm in 2017
Volgens de NASA, was 2017, het één na warmste jaar sinds 1880. Maar de NOAA en het UK Met Office plaatsten 2017 op de derde plaats. De El Niño van 2015 en 2016 verstoorde het beeld. Volgens mij was 2017 gewoon weer het warmste jaar.
Hoe vissenscheten een diplomatieke rel veroorzaakten tussen de Sovjet-Unie en Zweden
Jij doet het (jawel). Honden doen het. Duizendpoten doen het. Dinosaurussen deden het. Vogels doen het niet, maar ze kunnen het wel als ze dat zouden willen. In hun Ultieme veldgids voor dierlijke flatulentie bundelen zoöloog Dani Rabaiotti en ecoloog Nick Caruso alles wat je eigenlijk nooit wilde weten over scheten.
Wordt blockchain mainstream in 2018?
Door de snel groeiende wereldbevolking, de globalisering van de handel en de hoge vlucht van big data, is het financiële systeem zo complex geworden dat we het niet meer kunnen reguleren, zelfs niet meer begrijpen.
Stel je een wereld voor waarin je de natuurwetten kunt aan- of afzetten. Welkom in mijn wereld
Stel je een wereld voor waarin je atomen kunt zien. Meer nog, je kunt ze stapelen als legoblokken en manipuleren naar eigen goeddunken. Stel je een wereld voor waarin je de natuurwetten kunt aan- of afzetten, een wereld waar je zelf nieuwe natuurwetten kunt schrijven. In zo een wereld heb jij het voor het zeggen. Welkom in mijn wereld, de wereld van het "computationele materiaalonderzoek".