Geert De Vriese
Geert De Vriese is journalist, auteur van non-fictieboeken en mede-bedenker van diverse Radio 1-docureeksen.
Meest behandelde onderwerpen:
Leonardo da Vinci was lang niet enige kunstenaar-wetenschapper
Geniaal wetenschapper én briljant kunstenaar? Dan denkt iedereen uiteraard meteen aan de 500 jaar geleden overleden Leonardo da Vinci. Terecht, maar hij is niet de enige. ‘Kunst en wetenschap hebben meer met elkaar gemeen dan vaak wordt gedacht’, stelt Robbert Dijkgraaf, zelf wiskundige, theoretisch natuurkundige en schilder.
Thuisnadeel bestaat ook: als het erop aankomt, winnen de bezoekers vaker
De slotspeeldag van de nationale voetbalcompetitie zal achter gesloten deuren plaatsvinden. Zonder supporters dus. Verliezen thuisploegen daardoor hun thuisvoordeel? Misschien niet, want uit onderzoek blijkt dat het thuisvoordeel mogelijk niet geldt wanneer het er echt op aankomt (en dat is zo aangezien het de laatste speeldag is).
Onderwaterhittegolven: ook de oceaan kreunt onder toename tropische dagen
Onderwaterhittegolven? Wij hadden de term zelf nog nooit gehoord, terwijl het natuurlijk de logica zelf is. Want waarom zou de opwarming van de aarde zich ook niet manifesteren onder de zeespiegel? Misschien zelfs nog significanter dan aan land, geven twee recente studies aan.
Microrobot kan via injectienaald in de bloedbaan gebracht worden
Een medische robot die meer dan een miljoen transistoren kan dragen? Op zich niks bijzonders, want zo veel zaten er in de jaren 90 ook al in pakweg de Nintendo 64. Tot je naar zijn formaat kijkt.
Geluk maakt niet gelukkig
Hoe ouder je wordt, hoe gelukkiger je bent. Het valt op hoe vaak die conclusie opduikt in de meest uiteenlopende onderzoeken. Maar klopt het ook? Een studie aan de Harvard Medical School werpt daar een verrassend nieuw licht op.
De tabel van Mendelejev bestaat 150 jaar
Iedereen kent de tabel van Mendelejev. Wie was haar geestelijke vader? En staat zijn periodiek systeem van de elementen na honderdvijftig jaar nog altijd pal overeind, of is het einde van de Moeder aller Tabellen nabij?
DNA 150 jaar geleden ontdekt: het begin van compleet nieuwe wetenschap
‘In mijn experimenten vormde zich een bezinksel dat niet behoort tot enig bekend type proteïne.’ Aldus biochemicus Johann Friedrich Miescher 150 jaar geleden in een brief die het onderzoek naar alle levende organismen tot vandaag definieert. Welk mysterieus biochemisch macromolecuul heeft hij als eerste ontdekt?
Eerste strottenhoofdtransplantatie ter wereld vond 50 jaar geleden plaats in Gent
In de nacht van 10 op 11 februari 1969 werd door het team van prof. Paul Kluyskens (Gent) voor het eerst een menselijk strottenhoofd overgeplant. 'Een stap in het onbekende, maar er heerste toch een sfeer van vooruitgang en van meegezogen worden in de ontwikkeling van de medische wetenschap', zegt Kluyskens' toenmalige assistent Roger Vanclooster over de historische, maar ook controversiële ingreep.
Champagne? Typisch… Engels!
En nee, we hebben er geen paar glazen te veel van op, terwijl we dit schrijven. Het bewijsmateriaal komt uit enerzijds wetenschappelijke én anderzijds onverdachte hoek.