Geert De Vriese
Geert De Vriese is journalist, auteur van non-fictieboeken en mede-bedenker van diverse Radio 1-docureeksen.
Meest behandelde onderwerpen:
Jane Goodall: een rockster onder de antropologen
Zestig jaar geleden ging een jonge vrouw chimpansees bestuderen in het Gombe Stream National Park in Tanganyika. Nauwelijks enkele maanden later ontdekte ze dat de mensapen werktuigen maken en gebruiken. Het was een mijlpaal, die Jane Goodall wereldberoemd maakte. Hoe moeten we het belang van haar werk vandaag inschatten?
Deze vrouwtjesapen worden sneller vruchtbaar als nieuwe en jonge mannetjes de leiding overnemen
Primatenvrouwtjes haasten zich om zo snel mogelijk vruchtbaar te worden wanneer nieuwe mannetjes de leiding overnemen, wijst nieuw onderzoek uit.
Organen uit de fabriek
Tegen 2050 zullen we defecte organen in ons lichaam vervangen door in het lab gekweekte weefsels. ‘Organoïden produceren wordt een industrieel proces als een ander.’
Horen zonder oren, proeven zonder te eten
Spinnen kunnen horen zonder oren en inktvissen kunnen proeven zonder te eten. Dat zijn de opmerkelijke bevindingen uit twee nieuwe onderzoeken.
Deze 'vreemde en vroege vogel' kon ondanks zijn vleugels niet vliegen
Het visueel weer tot leven brengen van twee uitgestorven tweevoetige dinosauriërs levert een uniek beeld op én werpt een nieuw licht op de evolutie van het leven in de lucht.
‘Gps-ei’ in de strijd tegen illegale handel in zeeschildpadeieren
Een wel heel bijzonder toestelletje kan een wapen zijn in de strijd tegen het uitsterven van de zeeschildpad: een 3D-geprint ei met een gps erin.
Flemings antibiotica onder de loep
Het genoom van Alexander Flemings originele penicilline kan perspectieven bieden op nieuwe oplossingen voor het groeiende probleem van resistentie tegen antibiotica.
Vulkaanuitbarsting van miljoenen jaren geleden is waarschuwing voor huidige klimaatverandering
Nieuw onderzoek naar de CO2-uitstoot van 56 miljoen jaar geleden levert een zoveelste waarschuwing op voor vandaag.
Megapredator versteend tot matroesjka-fossiel
Een intact fossiel in de maag van een ander integraal fossiel is op zich al heel bijzonder. Daarnaast werpt de huidige vondst ook een spectaculair nieuw licht op een oerversie van de dolfijn.