Geert De Vriese
Geert De Vriese is journalist, auteur van non-fictieboeken en mede-bedenker van diverse Radio 1-docureeksen.
Meest behandelde onderwerpen:
De twee gezichten van Nikola Tesla
125 jaar geleden steelt Nikola Tesla de show op de Wereldtentoonstelling in Chicago met zijn veelbesproken ei van Columbus. Gaat het om louter spektakel van een pseudowetenschapper, of om grensverleggende technologie van een pionier?
De Club van Rome: alarmfase groen
In april 1968 wordt de Club van Rome opgericht, het wetenschappelijk startschot van het groene gedachtegoed. 'Materialisme heeft een domper gezet op het idealisme', zegt lid van het Belgisch comité van het eerste uur Mark Eyskens, bij de vijftigste verjaardag.
De dubbele helix, te populair om goed te zijn?
Vijftig jaar geleden, in maart 1968, belandt Nobelprijswinnaar James D. Watson in het oog van een opmerkelijke storm. Zijn boek The Double Helix wordt een commercieel succes, maar oogst ook tegenkanting bij zijn collegae.
De oorlog in Vietnam: de grote ommekeer
In februari 1968 zetten één foto, één veldslag en de televisie alles op zijn kop in de Vietnamoorlog. Hoe kan dat, een supermacht die klappen krijgt van een militaire dwerg? ‘Het Amerikaanse leger zat vol zondagssoldaten’, stelt professor Luc De Vos (Koninklijke Militaire School), vijftig jaar later.
De omstreden eerste harttransplantatie
Op 2 januari 1968 verzette Christiaan Barnard bakens in de geneeskunde. Vijftig jaar later spreekt een Belgische chirurg over Barnards historische harttransplantatie. ‘Barnard heeft ons allen een les geleerd én een neus gezet.’