Geert De Vriese
Geert De Vriese is journalist, auteur van non-fictieboeken en mede-bedenker van diverse Radio 1-docureeksen.
Meest behandelde onderwerpen:
Algoritmes jagen op trollen
Hoe onderscheid je echte tweets van fake berichten van trollenlegers? Met twee algoritmes gebaseerd op een frisse set parameters, zo blijkt.
Wetenschappers ontdekken de vermoedelijke herkomst van de stenen van Stonehenge
Zowel voor bezoekers als voor wetenschappers blijft Stonehenge een van de meest mysterieuze officiële en officieuze wereldwonderen. Dankzij een nieuwe analyse weten we waar de grote stenen waarschijnlijk vandaan komen, een vraag die eeuwenlang onbeantwoord bleef.
Dit 'ruimtebombardement' teisterde 800 miljoen jaar geleden de aarde en de maan
Onderzoek naar maankraters bracht een nog onbekend bombardement op de aarde door ruimtepuin aan het licht. De bijhorende cijfers zijn ronduit verbijsterend.
Nieuw taxonomisch project wil alle organismen in kaart brengen
Een lijst van alle levende wezens op aarde, die bestaat toch al decennia, zoniet eeuwen? Toch niet, zo blijkt. Maar een nieuw initiatief reikt nu een aanzet aan. Op een cruciaal moment, benadrukken de onderzoekers.
Dolfijnen leren niet alleen van hun moeder, maar ook van andere soortgenoten
Flink wat zogenaamd antropomorfe trekjes van dolfijnen zijn intussen wetenschappelijk ontmaskerd als legende of wishful thinking. Maar nu wijst een nieuwe studie toch op een opmerkelijk gelijkenis: het vermogen te leren van vrienden.
‘We moeten mensen uit dezelfde bubbel aanmoedigen samen buiten te komen’
Geen massa-evenementen tot eind augustus, dat weten we al. Maar wat daarna: dit najaar, volgend voorjaar en de zomer van 2021? Mogen we dan weer onbekommerd naar films, theatervoorstellingen, concerten, festivals en sportwedstrijden? Zes vragen aan viroloog Marc Van Ranst.
Algoritme legt binnenkant van onze aarde bloot
Er is meer tussen aardkern en aardmantel dan een onbelangrijke grensovergang. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek met… een ruimte-algoritme.
Oog van zebravis helpt menselijk zicht te begrijpen
Een recent ontdekte fotoreceptor in de ogen van zebravissen kan verklaren hoe de mens in staat is om kleine details in zijn omgeving te zien.
Jeugdfoto’s uit het heelal
Hoe wordt een planeet geboren? En hoe evolueerden haar grootmoeder, het heelal, en haar moeder, een sterrenstelsel? Twee nieuwe waarnemingen vullen ontbrekende puzzelstukjes aan.