Geert De Vriese
Geert De Vriese is journalist, auteur van non-fictieboeken en mede-bedenker van diverse Radio 1-docureeksen.
Meest behandelde onderwerpen:
Oude Egyptische schedel vertoont sporen van kankeronderzoek
Het lijkt erop dat de oude Egyptenaren al aan onderzoek naar kanker deden en misschien zelfs experimentele behandelingen uitvoerden. Dat blijkt uit onderzoek naar een vier- tot vijfduizend jaar oude schedel.
Rode eekhoorns gaven middeleeuwse Engelsen lepra
De rat zadelde de mens op met de pestepidemie. De vleermuis is een van de hoofdverdachten van de coronapandemie. Sprong ook lepra ooit over van dier op mens? Ja, met de rode eekhoorn als ‘springplank’ voor de bacterie, stelt nieuw archeologisch onderzoek.
Transplantatie van koraalrif herstelt schade
Nieuws over koraalriffen is meestal niet bijster positief. Een nieuwe studie zorgt nu toch voor een straaltje hoop: onderzoekers hebben een stuk koraal hersteld dankzij een 'transplantatie'.
Deze prehistorische boom zag eruit als een vreemde flessenborstel
Een bijzonder fossiel leverde een opmerkelijk beeld op van een boom die zo’n 100 miljoen jaar ouder is dan de eerste dinosauriërs.
Waarom gingen onze voorouders rechtop lopen? Het binnenoor van deze aap was mogelijk van belang
Hoe evolueerden onze verre voorvaderen stap voor stap van viervoeter naar tweevoeter? Een nieuwe studie wijst op een tot nog toe onbekend tussenspurtje dat samenhangt met ons binnenoor en klimaatverandering.
Meer mieren, minder leeuwen: hoe een invasieve exoot een heel ecosysteem uit balans kan brengen
De komst van een uitheemse mier leidt tot de toename van het aantal zebra’s op de Afrikaanse savanne en brengt zo de leeuwenpopulatie in gevaar. Dat is de hypothese achter een even fascinerend als alarmerend voorbeeld van een ecologische kettingreactie die een invasieve exoot in gang kan zetten.
AI koppelt vingerafdrukken van verschillende vingers aan één persoon
Elk van jouw tien vingerafdrukken is uniek, toch? En bijgevolg zijn ze individueel niet met elkaar in verband te brengen, correct? Toch niet. Nieuw onderzoek daagt met behulp van AI een hardnekkige forensische overtuiging uit.
Neus van zeehonden beschermt hen tegen kou
Een van de evolutionaire ontwikkelingen van zeehonden die leven in een arctische habitat beter beschermen tegen de kou, heeft niets te maken met huid of haar. Wel met hun neus, blijkt uit nieuw onderzoek.
Deze zeester eet vijftien vierkante meter koraal per dag
Dat de klimaatverandering een ravage aanricht in de koraalschatkamer van het Groot Barrièrerif is bekend. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat een vraatzuchtige vijand van de koralen ertegen bestand is. Ze put er zelfs kracht uit en zwengelt het gevaar op uitsterven nog wat aan.