Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
No Nut November: geen gezondheidsvoordelen, wel frustratie
No Nut November is een oproep op de sociale media om een maand lang niet te masturberen. Deze internethype draait rond totale onthouding: je mag dus een hele maand niet klaarkomen. Dat zou goed zijn voor de gezondheid. Klopt dat wel?
Geneesmiddelen tegen covid-19 in de pijplijn
Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer ontwikkelde eerder een van de doeltreffendste coronavaccins. Nu maakte het bedrijf wereldkundig dat het een goed werkende pil tegen covid-symptomen klaar heeft. Ook Merck, MSD in Europa, is bezig met een gelijkaardig medicijn. Wat weten we hierover?
Meerdere types covid-vaccins combineren kan geen kwaad
Een deel van de bevolking kreeg al een extra prik tegen covid-19. Voor deze derde prik (of tweede, voor wie gevaccineerd werd met het Janssen-vaccin) wordt altijd een mRNA-vaccin gebruikt: van Pfizer of Moderna. Het combineren van verschillende types van vaccins kan geen kwaad en biedt een goede bescherming.
Is een losse boxershort beter voor de mannelijke vruchtbaarheid?
Het is de Europese week van de vruchtbaarheid. Een vraag die reeds menig onderzoeker heeft proberen te beantwoorden is: zijn mannen die los ondergoed dragen vruchtbaarder? Amerikaanse wetenschappers deden een poging.
Gaat de menopauze nooit voorbij?
Volgens een Vlaamse gynaecoloog is het grootste misverstand over de menopauze dat ze voorbijgaat. Een vrouw die 80 jaar wordt, zou zo’n 30 jaar in de overgang kunnen zitten. Klopt dat?
Is bewegen belangrijker dan wegen?
Om lang en gezond te leven met obesitas, lijkt bewegen beter dan vermageren. Door meer te bewegen, verlaagt het risico op vroegtijdige sterfte, zelfs zonder lichaamsgewicht te verliezen. Kan je dus maar beter bewegen dan wegen?
Voeding kan misschien helpen om alzheimer te voorkomen
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Tot op de dag van vandaag bestaat er geen medicatie om de ziekte te genezen. Wetenschappers zijn dan ook koortsachtig op zoek naar andere manieren om alzheimer te voorkomen of de achteruitgang te vertragen. Volgens hen kan voeding daarbij een rol spelen.
Een derde prik: wie, wanneer en waarom?
Een derde prik is voorzien voor mensen met afweerstoornissen en bewoners van woonzorgcentra en serviceflats. Dat wordt nu uitgebreid tot alle 65-plussers. Er is momenteel geen nood om de hele bevolking een derde prik te geven.
Is er een zwaar griepseizoen op komst?
Vorig jaar beleefden we dankzij de covid-19-maatregelen een uitzonderlijk mild griepseizoen. Een ‘twindemie’, waarbij twee virussen tegelijk sterk circuleren, werd gelukkig vermeden. Daar zouden we dit jaar weleens de prijs voor kunnen betalen. Er zou ons een zwaar griepseizoen te wachten staan. Klopt dat?