Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Langdurige klachten na doormaken covid-19 zijn niet uniek
Over klachten die minstens drie maanden blijven aanslepen na het doormaken van covid-19 is al veel inkt gevloeid. Ook kinderen zouden er mee te maken krijgen.
Coronavaccins hebben geen invloed op de mannelijke vruchtbaarheid
Intussen worden in Vlaanderen massaal twintigers en dertigers gevaccineerd. Hoewel de bereidheid groot is, blijven sommigen twijfelen. Geruchten over een negatieve invloed van de vaccins op de mannelijke vruchtbaarheid zijn hardnekkig en kunnen een belangrijk obstakel vormen voor deze leeftijdsgroep. Wat zegt de wetenschap?
Je kan de coronavaccins niet zomaar onderling vergelijken
Het ene coronavaccin is het andere niet, ook niet als je naar de werkzaamheidscijfers kijkt. Zo kunnen het Pfizer- en het Modernavaccin een werkzaamheid voorleggen van ± 95%, terwijl het Johnson & Johnson-vaccin afklokt op 'slechts' 66%. Voor de burgemeester van Detroit waren die cijfers voldoende om begin maart een levering van dit laatste vaccin te weigeren. Toch heeft het geen zin om de verschillende coronavaccins met elkaar te vergelijken.
Wat weten we over coronavaccinatie bij kinderen en jongeren?
De vaccinatiecampagne draait op volle toeren. Intussen kreeg al meer dan 50% van de volwassenen minstens één prik. We bekijken meer en meer hoe het verder moet wanneer alle volwassenen de kans gekregen hebben om zich te laten vaccineren. Zullen we ook kinderen en jongeren inenten tegen covid-19?
Plantaardige voeding werkt mogelijk ontstekingsremmend
Plantaardige voeding heeft tal van gezondheidsvoordelen. Zo zou het ontstekingsremmend werken. Mogelijk zitten darmbacteriën daar voor iets tussen. Dat is althans de conclusie van nieuw onderzoek. Klopt dat?
Sojabonen verhogen het risico op borstkanker niet
Sojabonen en voedingsmiddelen op basis van sojabonen verhogen je risico op borstkanker niet. Nochtans wordt soja soms afgeraden om je kans op borstkanker te verlagen. Hoe zit dat juist?
Ook na een corona-infectie blijven twee dosissen van een vaccin (voorlopig) de verstandigste keuze
Van de vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca heb je twee dosissen nodig. Sommigen vragen zich af of dat nuttig is als je al covid-19 hebt gehad. Omdat je immuunsysteem al geprikkeld werd, zou één vaccindosis kunnen volstaan om voldoende beschermd te zijn. Een tweede prik zou dan overbodig zijn, en kan doorgegeven worden om de vaccinatie sneller te doen verlopen. Klopt die redenering?
Werkt de Nutri-Score?
De Nutri-Score is ontwikkeld om je te helpen om het gezondste product te nemen binnen een keuze. Sommigen betwijfelen echter of de Nutri-Score wel degelijk je aankoopgedrag beïnvloedt. Welk effect heeft de Nutri-Score?
Waarom het AstraZeneca-vaccin je DNA niet kan beschadigen
Het vaccin van Oxford/AstraZeneca brengt een stukje genetisch materiaal van het coronavirus tot in de celkern. Dat stukje draagt de code om de eiwitten van het coronavirus te produceren waartegen we antistoffen aanmaken. In de celkern bevindt zich ook ons eigen genetisch materiaal (DNA). Sommigen vrezen dat het ingebrachte stukje van het coronavirus ons eigen DNA kan aantasten, maar dat klopt niet.