Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Het coronavirus 2.0: in welke richting zal het virus evolueren?
Intussen weet de gemiddelde Vlaming veel meer over virologie dan pakweg anderhalf jaar geleden. Zo ook dat virussen – en dus ook het coronavirus – veranderen doorheen de tijd. Virussen kunnen besmettelijker worden, zieker maken of ook langzaamaan minder ernstige gevolgen hebben. Maar kunnen we voorspellen welke richting het coronavirus zal opgaan?
Twijfel over doel van 10.000 stappen per dag
Dat bewegen goed is voor onze gezondheid staat onomstotelijk vast. Algemeen nemen we aan dat 10.000 stappen per dag een mooi streefdoel is om je kans op sterfte te verkleinen. Maar moeten het er zo veel zijn? Wetenschappers uit de Verenigde Staten betwijfelen dat.
Volkoren granen hebben een positief effect op je buikvet
Brood en pasta hebben niet altijd een even goede reputatie. Vooral vanuit alternatieve hoek wordt soms aangeraden om er niet te veel van te eten. Een nieuwe studie onderstreept echter het belang van volkoren granen.
Hoelang kan je ondersteboven hangen in een kermisattractie?
Vorige week zondag viel een attractie op de Zuidfoor in Brussel stil. De inzittenden hingen op dat moment ondersteboven. Na vijf minuten begon de attractie weer te draaien, en niet veel later stond iedereen ongedeerd op de begane grond. Ze kwamen er met de schrik vanaf. Hoelang kan je eigenlijk ondersteboven hangen?
Plantaardige voeding beschermt misschien tegen ernstige covid-19
Er is heel weinig onderzoek gedaan naar de al dan niet positieve effecten van voeding bij COVID-19. Met een nieuwe studie hebben onderzoekers geprobeerd het verband tussen bepaalde voedingspatronen en covid-19 in kaart te brengen.
De beste manier om de pandemie te stoppen, is de hele wereld vaccineren
Terwijl we reikhalzend uitkeken naar het einde van de pandemie, kwam de deltavariant van het coronavirus roet in het eten gooien. In Vlaanderen, waar de vaccinatiegraad zeer hoog is, vallen de cijfers nog mee, maar het kan opnieuw verergeren. Ook bij ons.
Over de zin en (voornamelijk) onzin van antistoftesten na coronavaccinatie
Aan de hand van antilichaamtesten zou je naar verluidt kunnen inschatten of iemand nu werkelijk immuun is na vaccinatie of niet. Dit klinkt voor velen interessant, terwijl het volgens anderen amper of geen meerwaarde heeft. Hoe zit het nu?
Verzachten omega 3-vetzuren hoofdpijn?
Wie vaak last heeft van hoofdpijn, zou de frequentie van de pijn kunnen verminderen door over te schakelen op een mediterraan voedingspatroon, rijk aan producten met omega 3-vetzuren. Die worden immers gekoppeld aan de vermindering van hoofdpijn. Klopt dit?
Langdurige klachten na doormaken covid-19 zijn niet uniek
Over klachten die minstens drie maanden blijven aanslepen na het doormaken van covid-19 is al veel inkt gevloeid. Ook kinderen zouden er mee te maken krijgen.