Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Is pijn beter te verdragen wanneer we ‘auw!’ roepen?
Spontaan 'auw!' roepen als reactie op pijn bestaat in bijna alle culturen en talen. De kreet heeft dus blijkbaar een functie.
Doet een bevalling meer pijn met papa erbij?
Volgens een onderzoek van Britse psychologen staan mannen misschien beter gewoon op de gang dan in de verloskamer wanneer hun vrouw bevalt.
Zijn de meeste kankers het gevolg van brute pech?
De meerderheid van de kankertypes wordt niet uitgelokt door te weinig sport, overgewicht of roken, maar door toeval. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.
Vallen er tegen 2050 geen doden meer door kanker?
'Tegen 2050 zou iedereen onder de 80 jaar moeten kunnen genezen van kanker'. Die gewaagde voorspelling komt van onderzoekers van het University College London. Hoe realistisch is die toekomstvisie?
Is het beter een hartinfarct te hebben als er geen cardioloog in de buurt is?
Een studie toont aan dat de overlevingskansen van hartpatiënten stijgen als cardiologen op congres zijn. Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?