Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Waarom wordt de coronavaccinatie niet verplicht?
Minstens zeventig procent van de bevolking moet gevaccineerd raken tegen covid-19. Een verplichting lijkt misschien de kortste weg daar naartoe, maar is momenteel niet aan de orde. Hoe komt dat?
Hoe vochtiger de lucht, hoe kleiner de kans op een coronabesmetting?
Als de lucht vochtiger is, vallen speekseldruppels sneller op de grond en geraakt het virus minder ver. Daardoor zou de kans op een besmetting met het coronavirus verminderen. Klopt dat?
Brengt de snelheid waarmee coronavaccins ontwikkeld worden de veiligheid ervan in gevaar?
Normaal gezien duurt het enkele jaren vooraleer een nieuw vaccin ontwikkeld is. Dat maakt sommige mensen, waaronder artsen, ongerust over de veiligheid van de nieuwe coronavaccins. Is het allemaal niet te snel gegaan?
Vermindert covid-19 de mannelijke vruchtbaarheid?
Een corona-infectie doormaken kan een grote impact hebben op de kwaliteit van sperma en dus op de vruchtbaarheid. Mannen met een kinderwens kunnen die beter even on hold zetten. Dat onheilspellend bericht kreeg veel aandacht in de media. Klopt die boodschap?
Zijn er diverse beloftevolle coronavaccins in aantocht?
Na de hoera-berichten van het farmaceutisch bedrijf Pfizer over het eerste coronavaccin volgden berichten over twee andere beloftevolle coronavaccins. Een daarvan belooft zelfs 95% werkzaamheid, zo zouden tussentijdse resultaten aantonen. Gaan we met deze vaccins het coronavirus overwinnen?
Circuleerde het coronavirus vooral in horeca en fitnesszaken?
Cafés, restaurants en fitnesszalen zijn ideale besmettingshaarden voor het coronavirus. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat in het wetenschappelijk tijdschrift Nature is verschenen. Volgens experten in ons land was het dan ook een goede beslissing om de cafés en restaurants weer te sluiten.
Werkt het 16:8-dieet dan toch niet?
Vastendiëten zijn tegenwoordig een echte hype. Vooral het 16:8-dieet, waarbij je slechts gedurende 8 uur mag eten, is populair. In boeken wordt het aangeprezen als een gemakkelijke manier om van die overtollige kilo’s af te geraken. Onterecht, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Moet je je laten testen op covid-19 als je verkouden bent?
Elk najaar worden huisartsen geconfronteerd met een toename van virale infecties. De komende maanden zullen veel mensen een verkoudheid krijgen. Het onderscheid tussen een gewone verkoudheid en covid-19 is echter niet altijd duidelijk. Wat zijn de symptomen en wanneer moet je je laten testen?
Hoeveel mensen hebben blijvende klachten na een corona-infectie?
Uit diverse bevragingen van personen die covid-19 hebben doorgemaakt, blijkt dat een grote groep maandenlang blijft kampen met vermoeidheid, hoest en andere ongemakken. De cijfers variëren van 35 tot 95%. Hoe zit dat?