Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Een gastric bypass verhoogt het risico op alcoholverslaving
Een gastric bypass is een effectieve manier om gewicht te verliezen, maar brengt ook risico's met zich mee. Zo heb je meer kans om verslaafd te raken aan alcohol.
Het bloedgroepkaartje voor kinderen is nutteloos en overbodig
Ouders krijgen soms een formulier van de school, een jeugdbeweging of een kamp waarin hun gevraagd wordt de bloedgroep van hun kind in te vullen. Soms wordt ook een bloedgroepkaartje gevraagd. Het brengt hen naar de huisarts voor een bloedafname om de bloedgroep te laten bepalen.
Zonnecrème smeren is niet kankerverwekkend
Volgens influencers op sociale mediaplatformen, waaronder Instagram en TikTok, zijn zonnecrèmes kankerverwekkend en blokkeren ze de productie van vitamine D in de huid. Onder andere de Spaanse topvoetballer Marcos Llorente raadt het gebruik van zonnecrème af. Dat klopt niet.
Borstkankermaand: 10 borstkankermythes doorprikt
Oktober is borstkankermaand. Over de ziekte, die in België een op de negen vrouwen treft, bestaan nog steeds tal van misverstanden. We zetten de belangrijkste op een rij.
Eerste hulp bij hitteslag
Een hitteslag ontstaat meestal wanneer je lang blootgesteld wordt aan hoge temperaturen. Dit is een levensbedreigende situatie. Lees hier wat de symptomen zijn en wat je ertegen kan doen.
Kan je huidkanker krijgen als je te veel vis eet?
Volgens een Amerikaanse studie verhoogt te veel vis eten je risico op huidkanker. De onderzoekers waarschuwen dat 2 porties vis per week al een kwaadaardig melanoom kunnen veroorzaken, de meest dodelijke vorm van huidkanker. Klopt dat?
Wat motiveert mensen het best om minder vlees te eten?
Dat te veel vlees een negatieve impact heeft op onze gezondheid en op het milieu, is overtuigend aangetoond. Maar niet iedereen is even gemotiveerd om minder vlees te eten. Nederlandse onderzoekers hebben een aantal strategieën uitgetest om mensen te stimuleren om minder vlees te kopen.
Heeft wat je eet een invloed op je slaap?
Dat cafeïne en alcohol niet bevorderlijk zijn voor je slaap, is algemeen bekend. En dat een zware maaltijd laat op de avond geen deugd doet, heeft iedereen al wel eens ondervonden. Maar in welke mate de samenstelling van je voeding een invloed heeft, is minder geweten.
Detoxen is zinloos en soms gevaarlijk
Op 27 maart overleed een 35-jarige Vlaamse vrouw in Nederland nadat ze een detoxkuur onderging. Na de behandeling werd ze onwel, waarna ze in een bed werd gelegd, waar ze enkele uren later overleed. Over welke detoxbehandeling het hier gaat en of het overlijden ermee verband houdt, is nog niet bekend en wordt momenteel onderzocht.