Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Is kokosolie gezonder?
Kokosolie zou het ideale vet zijn om te bakken en goed voor de gezondheid. Onderschrijven studies dat?
Tasten bloeddrukmedicijnen de mannelijke vruchtbaarheid aan?
Mannen die medicijnen tegen een hoge bloeddruk nemen zouden gemiddeld tien procent minder vruchtbaar zijn dan mannen die de medicatie niet nemen. Hoe zit dat?
Is onvruchtbaarheid erfelijk?
Zonen die verwekt zijn met de ICSI-techniek blijken minder vruchtbaar. Net als hun vader. Dat blijkt uit een studie die deze week verscheen in het vakblad Human Reproduction Journal.
Is honing beter dan suiker?
De WHO plaatst honing in het rijtje van toegevoegde suikers waar je best zo zuinig mogelijk mee omspringt. Nochtans is het een natuurproduct.
Is elke dag koud douchen gezond?
Koude douchers zouden minder ernstig en minder lang ziek zijn.
Sterven honderden vrouwen onnodig omdat ze hun uitstrijkje vergeten?
In Engeland sterven jaarlijks 347 vrouwen omdat ze niet deelnamen aan het screeningsprogramma voor baarmoederhalskanker. Ook bij ons wordt dit advies te vaak in de wind geslagen.
Is verzadigd vet dan toch niet zo slecht?
Vetten en verzadigd vet zijn ondergewaardeerd en verdienen meer aandacht op ons bord, klonk het afgelopen week in de media. Weten we echt niet meer wat gezonde voeding is?
Zorgen levensechte babypoppen voor meer tienerzwangerschappen?
Babypoppen die huilen, gevoed en verschoond moeten worden; ze zijn ooit ontwikkeld als afschrikkingsmiddel om tienermeisjes ervan te weerhouden om zwanger te worden. Maar ze hebben het tegenovergestelde effect.
Is tanden flossen nuttig of toch niet?
Flossen zou inefficiënt en alleen maar tijdverlies zijn. Maar niet iedereen gaat hiermee akkoord.