Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Is rood en bewerkt vlees kankerverwekkend?
Van rood vlees kan je kanker krijgen. Dat staat in een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie dat vandaag verschijnt. Vooral bewerkt vlees, zoals charcuterie en hamburgers, zou even schadelijk zijn als sigaretten.
Hebben wetenschappers ‘medicinale’ chocolade ontwikkeld?
De chocola is zo gezond dat ze als medicijn gezien wordt. Dat beweert althans fabrikant Kuka Xoco, een bedrijf uit de Amerikaanse stad Boston.
Is een klein bord de oplossing voor zwaarlijvigheid?
Door de porties overal te verkleinen, kan de zwaarlijvigheidsepidemie worden gekeerd, denken Britse onderzoekers.
Val je af als je voor het eten een halve liter water drinkt?
Wie voor elke maaltijd een halve liter water drinkt, valt meer af dan wie dat niet doet. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Universiteiten van Birmingham en Oxford.
Loop je meer kans op een beroerte wanneer je hard werkt?
Wie 55 uur per week werkt, heeft een derde meer kans op een beroerte dan iemand die maximaal 40 uur per week werkt. Ook het risico op andere hart- en vaatziekten is groter.
Neen, pasta en wit brood maken niet depressief
Vrouwen na de menopauze die veel geraffineerde producten eten, zoals wit brood en pasta, worden vaker depressief. Dat melden Amerikaanse onderzoekers.
Zijn kinderen al vanaf 8 jaar ongelukkig over hun lichaam?
Meisjes en jongens maken zich soms al vanaf acht jaar zorgen over hoe hun lichaam er uitziet, wat een risico inhoudt voor eetstoornissen als ze ouder worden.
Werkt placebo ook als je weet dat het placebo is?
Als je vindt dat een therapie werkt, en je hoort achteraf dat het om een nepproduct gaat, blijft het dan nog effect hebben?
Hardlopen slecht voor de knieën? Toch niet!
Duurlopers maken zich zorgen over hun gewrichten. Een van de meest ingebakken overtuigingen is dat hardlopen erg belastend is voor de knieën en dat deze daardoor geruïneerd worden met knieartrose als gevolg.