Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Zijn skinny jeans schadelijk voor de gezondheid?
Skinny jeans kunnen onze gezondheid schaden, zo waarschuwen dokters nadat een vrouw uit haar broek bevrijd moest worden.
Kun je een tekenbeet voorkomen?
Ongeveer 10% van de teken is besmet met Borrelia burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Jeugd-en wandelclubs wordt gevraagd alert te zijn en tips te verspreiden hoe je teken te slim af kan zijn.
Is elke dag vrijen gezond?
Bestaat er een optimale frequentie voor seks?
Hartscreenings: noodzakelijk of schadelijk?
Het plotse overlijden van voetballers Gregory Mertens en Tim Nicot na een hartstilstand wakkert de discussie over preventieve hartscreenings bij topsporters weer aan. Maar zo'n medisch onderzoek kan ook schadelijk zijn.
Zijn sommige mensen echte muggenmagneten?
Om één of andere reden hebben muggen het altijd op jou gemunt, en nooit op je partner. Zijn je genen de schuldigen?
Werkt mindfulness even goed als antidepressiva?
Mindfulness-therapie zou een evenwaardig alternatief zijn voor medicatie. Een terechte claim?
Maakt borstvoeding baby’s later slimmer en rijker?
Een nieuwe Braziliaanse studie volgde baby's vanaf hun geboorte tot aan de leeftijd van 30 jaar. De kinderen die minstens één jaar borstvoeding hadden gekregen, hadden een hoger IQ en waren rijker.
Zittende kinderen hebben vaker een te hoge bloeddruk
In Europa hebben verrassend veel kinderen tussen 2 en 10 jaar een te hoge bloeddruk. Vooral kinderen die minder dan 1 uur per dag bewegen en kinderen die meer dan 2 uur per dag voor een scherm zitten.
Is fruitsap gezonder dan frisdrank?
De discussie over het al dan niet verbieden van frisdrankautomaten op middelbare scholen laaide deze week weer op. Fruitsap wordt vaak als gezond alternatief aangeboden aan kinderen. Terecht?