Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Ontspant wijn terwijl bier het zelfvertrouwen opkrikt?
Afgaande op een internationale studie hebben diverse alcoholische dranken verschillende effecten op ons humeur.
Zijn er nieuwe borstkankergenen ontdekt?
Er zijn 72 nieuwe genen ontdekt die mogelijk een rol spelen in het ontstaan van borstkanker. Dat is het resultaat van twee recente onderzoeken.
Maakt suiker kanker agressiever?
Wetenschappers van VIB, KU Leuven en VUB legden bloot hoe kankercellen suiker versneld afbreken en hoe dat de kanker in stand houdt. Een suikervrij of -arm dieet zou daarom goed zijn voor kankerpatiënten, beweert een van de onderzoekers.
Zitten er pesticiden in alle honing?
Zowat overal in de wereld vind je omstreden pesticiden in honing, met name neonicotinoïden. In heel lage concentraties, dat wel.
Mag een zwangere vrouw dan toch een beetje alcohol drinken?
Opluchting in de nieuwskoppen in binnen- en buitenland. 'Het is oké om twee glazen wijn per week te drinken als je zwanger bent’, zegt een nieuwe studie. Klopt dat wel?
Een hersentumor bestrijden met ... het zikavirus
Het zikavirus vormt een gevaar voor de ontwikkeling van het hersenweefsel van foetussen. Paradoxaal genoeg kan het ook een wapen worden in de strijd tegen kwaadaardige hersentumoren, zo stelt recent onderzoek.
Is wit brood net zo gezond als bruin brood?
Sommige mensen zweren bij een bruine volkorenboterham, anderen houden het liever bij een sneetje wit brood. Voor onze gezondheid maakt het geen verschil, althans dat stelt een recent onderzoek.
Leidt ontstoken tandvlees tot de ziekte van Alzheimer?
Het belang van gezond tandvlees werd nog eens benadrukt door een nieuw onderzoek, waaruit een verband bleek tussen tandvleesontsteking en mentaal functieverlies.
Zullen we ooit een varkenshart kunnen gebruiken voor transplantatie?
Onderzoekers van een Amerikaans biotechbedrijf kondigen in een wetenschappelijk tijdschrift aan dat ze 15 biggen hebben gemaakt zonder ‘endogene retrovirussen’. Die virussen kunnen de transplantatie van een varkensorgaan naar een mens verpesten.