Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Snavels zijn geen gevoelloze eetstokjes
Zeevogels, zoals pinguïns en albatrossen, hebben zeer gevoelige snavels die hen kunnen helpen bij het vinden van voedsel.
Duikende hagedis gebruikt ‘duikfles’ om onder water te schuilen voor roofdieren
De wateranolis (Anolis aquaticus) kan een luchtbel op zijn neus vasthouden wanneer hij onder water duikt.
VIDEO: Palingen ontsnappen uit maag van roofvis
Sommige jonge Japanse palingen die worden ingeslikt door een roofvis, slagen erin om terug uit de maag van hun belager te ontsnappen. Biologen konden de bijzondere Houdini-truc filmen.
Verblind door seks
Hoe dichter een mannelijke fruitvlieg bij een paring komt, hoe minder aandacht hij heeft voor gevaar. Dopamine speelt een hoofdrol in het verblinden van de zintuigen.
Van pacingplan tot podium: hoe data en AI renners beter maken
Vijf dagen voor zijn ritzege was wielrenner Victor Campenaerts nog oververmoeid, zo waarschuwden zijn fitheidsdata. Door de volgende dagen zoveel mogelijk krachten te sparen, kantelde de balans naar positief op de dag voor zijn overwinning. Een korte blik achter de schermen van data-analyse bij wielerteam Lotto Dstny.
Hoe artificiële intelligentie sport naar een hoger niveau kan tillen
Sneller, hoger, sterker, maar ook veiliger en spannender. Toepassingen met artificiële intelligentie breken ook in de sportwereld helemaal door. Zo kan een analyse van socialemediaberichten het wielrennen veiliger maken, en zegt zelfs het aantal milliseconden tussen twee hartslagen iets over de fysieke paraatheid van een atleet.
Neen, een koortsblaas is geen teken van topvorm
Remco Evenepoel fietste in de voorbije Ronde van Frankrijk rond met een koortsblaas. Wielerjournaliste Marijn de Vries zei daarover dat dit een teken kan zijn van vermoeidheid, of van topvorm. Het eerste klopt, het tweede niet.
De tomaatkikker produceert lijm als verdedigingswapen
Wanneer er gevaar dreigt, kunnen sommige kikkers zichzelf veranderen in een slijmerige brij. Die "superkracht" verhindert dat ze worden opgegeten.
Vogeltrek gebeurt vooral op de hoogte van windturbines
Veertig tot tachtig procent van trekvogels die boven Nederland vliegen doen dat op een hoogte van 200 meter of minder. Dat is net het deel van de lucht waarin de wieken van windturbines draaien. Wetenschappers vragen om bij de locatiekeuze voor windturbines rekening te houden met populaire trekroutes.