Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Dansende duikboten
Plankton dat afhankelijk is van zonlicht om te overleven, kan zich zonder ledematen of aandrijving naar het oceaanoppervlak bewegen. De microscopisch kleine organismen hebben wel een geheim wapen: ze kunnen zichzelf oppompen als een ballon.
Een vrouwtje als afleidingsmanoeuvre
Mannetjesmuizen die een pak rammel dreigen te krijgen van een ander mannetje, gebruiken een vrouwtje om de aandacht van het agressieve mannetje af te leiden en zo een nakend conflict te vermijden.
Waarom lijkt een hartje niet op een hart?
Het menselijk hart lijkt helemaal niet op het iconische hartje met twee bogen bovenaan en een scherpe punt onderaan. Hoe komt dat?
Wat vertellen kasseien en bakstenen over ons verleden?
Als de kasseien op onze wielerheuvels konden praten, dan zouden ze niet alleen vertellen over heldendaden van Tom Boonen of Lotte Kopecky. Ze nemen ons ook mee miljoenen jaren terug in de tijd. Geoloog Jasper Verhaegen vertelt in deze aflevering over de geschiedenis van onze grond.
Eerste complete routekaart door het brein van een dier dat kan lopen en zien
Wetenschappers hebben het eerste complete bedradingsschema van de in totaal 139.255 neuronen en 50 miljoen verbindingen daartussen in het brein van een volwassen fruitvlieg (Drosophila melanogaster) afgewerkt.
Octopussen lijken vissen te rekruteren als jachtgezellen
De enigmatische wezens met acht armen en drie harten coördineren hun team en straffen opportunistische leden zelfs met een welgemikte stomp van een tentakel.
Bijzondere vis gebruikt poten om de zeebodem te proeven
De poon is in veel opzichten een fascinerend wezen. Zo heeft de vis die op de zeebodem leeft poten met smaakpapillen in verwerkt.
Levend fossiel heeft grootste genoom ter wereld
Het genoom van de Zuid-Amerikaanse longvis (Lepidosiren paradoxa) telt maar liefst 91 miljard basen, dertig keer meer dan dat van de mens. Al zit er veel rommel-DNA tussen.
Zijn mannen slimmer dan vrouwen? - Podcast
De hersenen van mannen en vrouwen zitten anders in elkaar. Kloppen de clichés dan ook? Om dat te achterhalen, lieten Eos-redacteurs Liesbeth Gijsel en Kim Verhaeghe hun hersenen scannen. Je hoort er alles over in onze podcast.