Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Wat kan je zelf doen tegen klimaatverandering?
Het klimaat verandert. Dat zijn wetenschappers intussen zeker. We moeten daarom actie ondernemen, en dat kunnen we ook als individu. Inge Jonckheere, ruimtevaartingenieur bij ESA en co-auteur van het laatste VN-klimaatrapport, legt in deze podcast uit hoe ons eigen gedrag een verschil kan maken.
Het ideale bijendieet
Als je wilde bijen wil helpen, zaai je best een zo gevarieerd mogelijke bloemenweide.
Is AI een vloek of een zegen voor de muziekwereld?
Tegenwoordig kan iedereen in geen tijd zelf muziek componeren. Er bestaan applicaties die op basis van een enkele tekstaanwijzigingen nieuwe muziek genereren. Ook professionele muzikanten maken al een tijdje gebruik van artificiële intelligentie. Een vloek of een zegen voor de muziekwereld? In onze podcast vraagt Eos-redacteur Kim Verhaeghe het aan componist Mathias Coppens.
Olifanten spreken elkaar aan met een persoonlijke naam
Afrikaanse olifanten gebruiken een roep die uniek is voor de ontvanger, vergelijkbaar met een naam.
Toon me je staart en ik weet wie je bent
De staart van een walvis is als een vingerafdruk, uniek voor elk individu. Dankzij AI-herkenningssoftware weten walvisonderzoekers meteen welke walvis voor hun boot zwemt. Een grootschalig onderzoek toont aan dat bultrugwalvissen de voorbije tien jaar achteruitboerden.
Koekoek vs. pleeggezin: welke vermomming werkt het best?
Koekoekmoeders kunnen ongestoord hun ei in het nest van een pleeggezin leggen omdat ze lijken op een roofvogel. De vermomming verliest haar kracht wanneer er te veel soortgelijkende koekoekmoeders in de buurt vliegen.
‘De natuur kan dit natte weer wel aan, vooral wij vinden het problematisch'
Wie in het bos gaat wandelen, moet al maanden door het slijk ploeteren. Zal de overvloedige regen gevolgen hebben voor de natuur? Botanicus Wouter Van Landuyt van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) maakt zich voorlopig geen zorgen. ‘Natte winters zijn de normale gang van zaken.’
Oudere pimpelmezen verwekken meer nakomelingen buiten hun eigen nest
Alle pimpelmezen gaan vreemd, maar jonge pimpelmeesmannen zijn er minder succesvol in dan oudere pimpelmeesmannen. Niet vanwege een gebrek aan ervaring, maar omdat oudere mannetjes meer vrouwtjes kunnen overtuigen om te paren.
Kleefeiwit doet gesproeide kattenurine harder stinken
Katten hebben de vervelende gewoonte om urine tegen muren en planten te sproeien. Kattenbaasjes hebben mogelijk al gemerkt dat die urine harder stinkt dan de urine in de kattenbak. Japanse onderzoekers hebben daar een mogelijke verklaring voor gevonden.