Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Slak schikt zich naar warmere stad
In de stad hebben slakken vaker een geel huisje dan op het platteland. Dat komt door het effect van het stedelijke hitte-eiland.
'Bevallen een unieke, gelukzalige ervaring? Laat me niet lachen!'
Wat als … vrouwen geen kinderen zouden baren, maar een ei zouden leggen? Het zou vrouwen veel angst en stress besparen, meent Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein. Het nieuwste nummer besteedt aandacht aan tokofobie, of extreme angst om te bevallen.
Wat de maanlanding ons leert over succes
Vijftig jaar geleden zette Neil Armstrong voet op de maan. 'We weten veel over de technologie die de maanlanding mogelijk maakte, maar weinig over de psychologie', vindt psycholoog Richard Wiseman. Hij sprak daarom met de mensen achter de maanlanding.
Pijnsyndroom fibromyalgie gaat gepaard met gewijzigde darmflora
Wie fibromyalgie heeft, heeft een andere darmflora dan gezonde mensen. Die darmbacteriën kunnen de hersenen – en dus ook het pijnsysteem – beïnvloeden. Mogelijk is een analyse van de darmflora bruikbaar om de diagnose te stellen.
Moeten psychiatrische diagnoses op de schop?
We moeten af van hokjesdenken, vindt de Belgische Hoge Gezondheidsraad. In een advies raadt ze hulpverleners en de overheid aan om meer naar het verhaal van een unieke patiënt te luisteren in plaats van naar de stoornissen die in de DSM, het handboek voor psychiatrische aandoeningen, staan opgelijst. Klinkt goed. Toch zijn er wat kanttekeningen te maken.
De helende kracht van placebo's
Placebo’s werken ook als je weet dat je een neppil krijgt. Sterker nog: ze werken zelfs als je die neppil gewoon in huis haalt, maar niet inneemt.
‘Je rug sparen is niet de beste manier om met pijn om te gaan'
Anneleen Malfliet heeft een nieuwe therapie tegen chronische nek- en rugpijn getest. Die blijkt veel beter te helpen dan de standaardbehandeling.
De droeve blik van de gorilla
Dieren zijn sterker en sneller dan wij. Toch is de mens alleenheerser over de wereld. Dat hebben we te danken aan twee eigenschappen van ons denkvermogen.
Meer dan 50.000 schelpen geteld op tweede Grote Schelpenteldag
Ondanks de hevige wind kwamen zaterdag ongeveer 800 mensen schelpen tellen tijdens de tweede editie van de Grote Schelpenteldag.