Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Denk ik te veel aan mezelf? Misschien. Hol ik mezelf voorbij? Zeer zeker
De mens is van nature gericht op groei, op professioneel én persoonlijk vlak. Maar die focus op zelfontplooiing heeft ook een keerzijde.
Verslaafd aan pijnstillers: “Ik liep er als een zombie bij”
Opioïden zijn verslavend en hebben, vooral in de VS, tot veel doden geleid. Ook bij ons sterven mensen aan een overdosis pijnstillers. De verslavende medicijnen worden in België te vaak onbezonnen voorgeschreven, concluderen Antwerpse onderzoekers in een nieuwe studie. Hoe stoppen we de nakende epidemie?
Waarom heb ik altijd koude handen en tenen?
Vooral vrouwen hebben last van het eigenaardige fenomeen van Raynaud, waarbij bij koude of extreme stress alle kleur uit hun lichaamsuiteinden trekt. Het fenomeen is meestal onschuldig, maar in sommige gevallen kan het wijzen op een onderliggende aandoening. Eos-redacteur Els Verweire vertelt er alles over aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.
‘De prof is voor velen nog altijd een witte oudere man’
Ja, er is aandacht voor diversiteit binnen de universiteit. Maar dat moet verder gaan dan weer een diversiteitsteam dat portretten van vrouwen gaat ophangen. ‘We moeten beseffen dat we denken vanuit een bepaald wereld- en mensbeeld, en dat wetenschap niet altijd neutraal is.’
Is zelfontplooiing wel gezond?
Persoonlijke groei, zelfontplooiing, het beste halen uit jezelf: het lijkt heel bevredigend. Maar er zit een schaduwkant aan. In het Westen kijken we vooral naar het individu. Je moet het maken, en als dat niet lukt, heb je dat alleen aan jezelf te wijten. We kunnen wel wat leren van hoe niet-westerse culturen het aanpakken, menen sommige psychologen en filosofen. Wetenschapsjournalist Thomas Detombe verdiepte zich in ‘de druk tot zelfontplooiing’ en vertelt er alles over aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.
Hoe vind je een baan die bij je past?
Je bent afgestudeerd en moet beginnen met je werkende leven. Je hebt een baan, maar hebt er genoeg van. Wat nu? Hoe weet je welke job bij jou past? Hoe weet je wat je goed kunt en graag zult doen? Heeft loopbaanbegeleiding zin? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, vraagt het aan Nicky Dries, organisatiepsycholoog aan de KU Leuven en hoofd van het Future of Work Lab.
Hoe redden we de bijen?
Het gaat slecht met de bijen. Nochtans was Vlaanderen enkele eeuwen geleden het walhalla van de honingbij. Waarom keerde het tij, en vooral: hoe lossen we de bijencrisis op? Eos-redacteur Ilse Boeren verdiepte zich in dit onderwerp en vertelt er in deze aflevering alles over aan Eos-collega Liesbeth Gijsel.
Dieren, planten en machines zijn op hun eigen manier ‘bewust’
‘Ik wil dat iedereen begrijpt dat ik eigenlijk een persoon ben’, zei Googles AI-systeem onlangs. Hebben machines echt gevoelens en bewustzijn? En hoe zit dat bij planten en dieren?
‘Inzicht in de winterslaap bij hamsters kan een medicijn opleveren tegen alzheimer’
Als hamsters in winterslaap gaan, verdwijnen de helft van de verbindingen in hun hersenen. Een beetje zoals bij mensen met dementie. ‘Het coole is: die verbindingen komen allemaal weer terug als de winterslaap over is’, zegt neurowetenschapper Patrik Verstreken. Kunnen we binnenkort het geheugen van alzheimerpatiënten herstellen?