Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Waarom verwonden jongeren zichzelf? - Podcast
Een op de zeven Vlaamse studenten start op z’n achttiende met zichzelf snijden, krassen of slaan. Wat schuilt er achter dat gedrag? En wat kun je doen als ouder, vriend of vriendin als je het opmerkt? Psycholoog Glenn Kiekens geeft antwoorden in onze podcast.
Zijn mannen slimmer dan vrouwen? - Podcast
De hersenen van mannen en vrouwen zitten anders in elkaar. Kloppen de clichés dan ook? Om dat te achterhalen, lieten Eos-redacteurs Liesbeth Gijsel en Kim Verhaeghe hun hersenen scannen. Je hoort er alles over in onze podcast.
Zeven vragen en antwoorden over hormoontherapie
Kun je best hormonen nemen tijdens de overgang, of blijf je daar maar beter ver weg van? Alle risico’s en voordelen op een rijtje.
Staan onze gedachten binnenkort op de servers van techbedrijven?
Nieuwe technologie wordt gewoonlijk ontwikkeld met de meest nobele doeleinden. Maar we mogen niet blind zijn voor de risico’s.
Carmen Mazijn probeert discriminerende 'misrekeningen' van artificiële intelligentie te ontmaskeren
Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek of niet? Zal je een lening krijgen voor je huis? En zelfs: word je een doelwit voor een bomaanslag? Steeds vaker helpt artificiële intelligentie (AI) om beslissingen te nemen. Maar die beslissingen zijn soms niet eerlijk, stelt onderzoeker Carmen Mazijn.
Wat als drugs legaal waren?
De strijd tegen drugs lijkt dweilen met de kraan open. Steeds meer stemmen gaan op om drugs te legaliseren, om de zwarte markt een hak te zetten. Wat betekent dat voor onze gezondheid?
Echt of niet echt? Je brein moet voortdurend het onderscheid maken
Waarschijnlijk heeft ons brein een soort van realiteitsdrempel voor visuele informatie, menen wetenschappers. Hoe werkt die drempel?
Wat kun je doen tegen oorsuizen?
Een op de zes mensen heeft een piep in z’n oor – of een ander geluid, want tinnitus kan ook klinken als een gesuis, geruis of zelfs als een drilboor. Onderzoeker Emilie Cardon (Universiteit Antwerpen) legt in deze podcast uit waar tinnitus vandaan komt en wat je ertegen kunt doen.
Puberteit, rottige tijd?
Mentaal welzijn bij jongeren staat hoog op de agenda. En terecht.