Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Oude, grote bomen brengen je tot rust (en jonge boompjes doen dat veel minder)
In wijken in de stad waar grote bomen staan, gaat minder medicatie over de toonbank. De inwoners lijden er minder aan depressies of hart- en vaatziekten.
Zo gedetailleerd zag je de zon nog nooit
Het beeld is met zijn ruim 83 miljoen pixels het hoogsteresolutiebeeld dat van de zon en haar corona is gemaakt.
Wat doet de natuur voor je gezondheid?
Wat als de dokter je geen medicijn, maar een portie natuur zou voorschrijven? In de natuur zijn doet wat met je, zegt politicoloog en milieuwetenschapper Hans Keune. Wat dat groen dan precies voor je gezondheid betekent, hoor je in de podcast Vraag Het Aan.
Het recht om te vechten
Vrouwen die boksen trekken zich niks aan van wat ‘respectabel’ is voor een dame. Boksende en worstelende vrouwen waren honderd jaar geleden een fenomeen in Mexico. Maar ze botsten ook al gauw op verzet.
We worden voortdurend gemanipuleerd
Manipulatie en bedrog zijn alomtegenwoordig. Waarom zijn wij zo beïnvloedbaar en hoe herken je manipulatieve boodschappen?
Virussen maken chronische darmziekten erger
Darmvirussen zijn goed voor je als je gezond bent. Maar als je darmproblemen hebt, kunnen ze bijdragen aan je ziekte. Dat lijkt in elk geval zo bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Piekeren en stress gaan gepaard met PMS
Vrouwen die veel last hebben van premenstruele klachten, hebben ook vaker last van stress en piekergedachten. PMS gaat soms gepaard met een depressie, en dat is wellicht geen toeval.
‘Rassen bestaan niet. Toch moeten artsen soms ingeven tot welk ‘ras’ hun patiënt behoort’
Mensen met een migratieachtergrond hebben gemiddeld gezien een slechtere gezondheid dan Vlamingen die al generaties lang hier wonen. Daar zijn allerlei redenen voor, zegt Alana Helberg-Proctor. ‘We moeten verder kijken dan huidskleur of herkomst.’ Een gesprek over gemiste diagnoses, corona en de standaard man.
Wat is de impact van hormonen op je gedrag, gemoed en gezondheid?
Menstruatie, de cyclus, hormonen: er wordt weinig over gepraat. Toch hebben hormonen heel wat impact op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Of het nu om natuurlijke hormonen gaat, of om kunstmatige, zoals bij de anticonceptiepil. In deze podcast praten Anne Marieke Doornweerd (Universiteit Utrecht), Latifa El-Kaddouri (Dear Body) en Liesbeth Gijsel (Eos Wetenschap) je bij over de impact van hormonen.