Liesbeth Gijsel
Liesbeth Gijsel is hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein en coördinator van Iedereen Wetenschapper, het platform van Eos voor burgerwetenschap. Ze schrijft vooral over psychologie en hersenonderzoek. Ze juicht de nieuwe trend van citizen science toe en laat zich af en toe verleiden om zelf deel te nemen aan een project. In haar vrije tijd houdt ze vooral van bloggen en hardlopen.
Mail: Liesbeth.Gijsel@eos.be
Twitter: @L_Gijsel
Meest behandelde onderwerpen:
Ook vissen voelen empathie
Zebravissen kopiëren angstig gedrag van hun soortgenoten. Dat wijst op een basale vorm van empathie die misschien al 450 miljoen jaar oud is.
Menstruatiebloed kan reden herhaalde miskraam onthullen
Een tot drie procent van de vrouwen die zwanger worden, krijgt herhaaldelijk miskramen. Misschien kan sporten helpen. Om dat na te gaan, onderzoekt gynaecoloog Tess Meuleman (Radboudumc) menstruatiebloed van vrouwen die drie maanden lang gaan sporten.
Trippen bij de therapeut
Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel vindt middelen waar geen inspectie aan te pas komt te spannend. Haar persoonlijke ervaringen met drugs zijn dan ook zo goed als onbestaande. Maar wat als drugs legaal zouden zijn voor bepaalde toepassingen?
Wat is de impact van armoede op kinderen?
Armoede is veel meer dan louter ‘geen geld hebben’. Voor kinderen kan de impact van armoede erg groot zijn. Hoe uit zich die en vooral: wat doen we eraan? Psycholoog en auteur Vittorio Busato praat erover met Liesbeth Gijsel van Eos Wetenschap. Vittorio verdiepte zich voor de nieuwe editie van Eos in het thema armoede.
Wetenschappers kijken naar menstruatiebloed in onderzoek naar miskramen en endometriose
Kan sporten voorkomen dat je een miskraam krijgt? En helpt een dieet bij endometriose? Nederlandse wetenschappers gaan het na.
Zijn wij alleen in het heelal?
Bestaat er buitenaards leven? In sciencefictionfilms en -strips zeer zeker wel, en die aliens willen dan het liefst de aarde koloniseren en ons onderwerpen of uitroeien. Maar ook de wetenschap neemt buitenaards leven serieus. Waar zoeken ruimtemissies naar leven, en hoe doen ze dat? Eos-redacteur Ilse Boeren verdiepte zich in het thema en vertelt er in deze podcast alles over aan collega Liesbeth Gijsel.
Hoe onderzoeken wetenschappers seks?
Waarvan raken we opgewonden? En gebeurt dat op dezelfde manier bij mannen als bij vrouwen? Het zijn vragen waar ook de wetenschap een antwoord op zoekt. Hoe gebeurt dat onderzoek? En wat kunnen we leren van de conclusies? Journalist Wim Swinnen ging op bezoek in een sekslab aan de universiteit van Maastricht en vertelt alles over het onderzoek naar seks aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.
Denk ik te veel aan mezelf? Misschien. Hol ik mezelf voorbij? Zeer zeker
De mens is van nature gericht op groei, op professioneel én persoonlijk vlak. Maar die focus op zelfontplooiing heeft ook een keerzijde.
Verslaafd aan pijnstillers: “Ik liep er als een zombie bij”
Opioïden zijn verslavend en hebben, vooral in de VS, tot veel doden geleid. Ook bij ons sterven mensen aan een overdosis pijnstillers. De verslavende medicijnen worden in België te vaak onbezonnen voorgeschreven, concluderen Antwerpse onderzoekers in een nieuwe studie. Hoe stoppen we de nakende epidemie?