Marleen Finoulst
Marleen Finoulst is arts en journalist. Ze is hoofdredacteur van Bodytalk en de drijvende kracht achter Gezondheid en Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:
Kan koken op gas astma bij kinderen veroorzaken?
In ons land zouden naar schatting 15.098 gevallen van kinderastma gelinkt kunnen worden aan koken op gas. Wanneer je kookt op gas, komt stikstofdioxide (NO2) vrij, dat schadelijk is voor de luchtwegen. Nieuw onderzoek zou dit bevestigen.
Antibioticaresistentie neemt zorgwekkend toe
In Europa sterven jaarlijks meer dan 35.000 mensen aan infecties met bacteriën die niet meer reageren op antibiotica, omdat ze er bestand tegen geworden zijn (antibioticaresistentie). Het aantal blijft jaar na jaar toenemen. De impact van antibioticaresistentie is vergelijkbaar met die van griep, hiv en tuberculose samen.
Stoppen met roken doe je het best voor je 35
Roken is slecht voor je gezondheid. Nieuw onderzoek toont aan dat het zeker de moeite waard is om vóór je 35ste verjaardag je laatste sigaret te roken. Dan zou je levensverwachting zelfs gelijk zijn aan die van iemand die niet rookt.
Borstkankermaand: 10 borstkankermythes doorprikt
Oktober is borstkankermaand. Over de ziekte, die in België een op de negen vrouwen treft, bestaan nog steeds tal van misverstanden. We zetten de belangrijkste op een rij.
Effect van nieuw alzheimermedicijn opnieuw twijfelachtig
Volgens een persbericht dat breed werd opgepikt door diverse media, is er een nieuw medicijn op komst dat de ziekte van Alzheimer aanzienlijk zou afremmen. Dat zou blijken uit de resultaten van een grootschalige klinische proef, zo maakten de ontwikkelaars bekend. Is het alzheimermedicijn echt zo veelbelovend?
Maakt gamen kinderen slimmer?
Bij kinderen die relatief veel gamen neemt het IQ gemiddeld meer toe dan bij andere kinderen, stelden Zweedse onderzoekers vast. Hoe zit dat?
De pil stuurt het gedrag van vrouwen niet
Volgens diverse media zou een nieuwe studie nu bevestigd hebben dat de pil een immense invloed zou hebben op het gedrag. Minder drive om hogerop te geraken op de sociale ladder, minder zin in seks en minder motivatie in het algemeen. Klopt dat?
Nut van vroegtijdige opsporing longkanker in vraag gesteld
De komende maanden ontvangen ongeveer 400.000 Nederlanders tussen de 60 en 79 jaar een uitnodiging om deel te nemen aan een nieuw Europees onderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Critici spreken van weggegooid geld.
Polio en difterie duiken opnieuw op, maar niet bij ons
Er zijn opnieuw gevallen opgedoken van polio in de VS en in Londen. In Australië zijn er enkele gevallen van difterie. De Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef slaan alarm over de dalende vaccinatiegraad bij kinderen.