Marleen Finoulst
Marleen Finoulst is arts en journalist. Ze is hoofdredacteur van Bodytalk en de drijvende kracht achter Gezondheid en Wetenschap.
Meest behandelde onderwerpen:
Polio en difterie duiken opnieuw op, maar niet bij ons
Er zijn opnieuw gevallen opgedoken van polio in de VS en in Londen. In Australië zijn er enkele gevallen van difterie. De Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef slaan alarm over de dalende vaccinatiegraad bij kinderen.
Huidkanker is de meest voorkomende kanker bij witte mensen. Toch horen we er heel weinig over
Bewustmakingscampagnes voor melanoom zijn nuttig en nodig. Ze sporen ons aan onze huid af en toe grondig te inspecteren. Dat volstaat in de meeste gevallen.
Hebben de coronamaatregelen onze immuniteit verzwakt?
Volgens sommigen hebben de lockdown, afstandsregels, mondmaskers en ontsmettende gels onze algemene immuniteit verzwakt. Daardoor zouden we nu makkelijker ziek worden bij een besmetting met een virus of een bacterie. Werd ons immuunsysteem te weinig geprikkeld als gevolg van de doorgedreven hygiënemaatregelen?
Hoe gezond is elektrisch fietsen?
Nooit meer zweten op de fiets, een extra duwtje om vlotjes een heuvel op te fietsen. Elektrisch fietsen is bijzonder comfortabel, maar is het ook een gezonde manier van bewegen?
De zon weren is beter dan zonnecrème smeren
Met de warme dagen flakkert ook de discussie over het nut van zonnecrème op. Volgens sommigen zijn deze crèmes, zelfs met hoge beschermingsfactor, zinloos om huidkanker te voorkomen. Ondertussen prijst de overheidscampagne ‘smeerweer.be’ ze wel aan. Toch blijft de zon weren de beste keuze.
De vijfsecondenregel is een mythe
Volgens de vijfsecondenregel mag je voedsel dat op de grond valt, toch nog opeten wanneer je het binnen de vijf seconden opraapt. In die korte tijdsspanne zouden bacteriën de kans niet krijgen de voedingswaar te besmetten.
Detoxen is zinloos en soms gevaarlijk
Op 27 maart overleed een 35-jarige Vlaamse vrouw in Nederland nadat ze een detoxkuur onderging. Na de behandeling werd ze onwel, waarna ze in een bed werd gelegd, waar ze enkele uren later overleed. Over welke detoxbehandeling het hier gaat en of het overlijden ermee verband houdt, is nog niet bekend en wordt momenteel onderzocht.
Betekent een stof uit appels een doorbraak voor MS?
Een stof aanwezig in appels kan mogelijk het herstel van multiple sclerose (MS) beïnvloeden. Dat blijkt uit een studie van het nieuwe Universitair MS Centrum (UMSC), een samenwerking tussen UHasselt en ziekenhuis Noorderhart in Pelt. Wat leert dit onderzoek ons?
Hebben Belgische wetenschappers een medicijn tegen uitzaaiingen van borstkanker ontdekt?
Met een nieuw geneesmiddel zijn onderzoekers van de universiteit van Louvain-la-Neuve (UCL) erin geslaagd herval en verspreiding van uitzaaiingen van een menselijke borstkanker te voorkomen bij muizen. Wat betekent dit voor borstkankerpatiënten?