Voeding
Welke rol speelt voeding in de bescherming tegen covid-19?
Vanaf de start van de pandemie doen de wildste geruchten de ronde over de positieve effecten van voeding en voedingssupplementen. Zo zou je je immuunsysteem met de juiste voeding kunnen boosten en de kans op ernstige covid-19 kunnen verkleinen. Klopt dat?
‘Lekker is geen toeval’
Waarom proeven we wat we proeven? De Nederlandse restauranthouder en wetenschapper Peter Klosse doet al twintig jaar onderzoek naar smaak. ‘Onze smaakdefinitie is aan herziening toe. Er is een paradigmashift nodig.’
Kip uit de printer
Een nieuwe 3D-printer kan gelijktijdig voedsel maken en bereiden.
Dieet verandert de hersenactiviteit bij ADHD
Over voeding en ADHD wordt veel geschreven en gezegd. Verschillende studies toonden al aan dat voeding een positief effect zou kunnen hebben op ADHD-symptomen. Nederlandse onderzoekers hebben dit verder uitgespit in een studie.
Avocado, een superfood?
Avocado heeft al enkele jaren de status van superfood. Zo zou regelmatig avocado eten helpen om af te vallen. Onderzoekers uit de Verenigde Staten hebben dit in een nieuwe studie onderzocht.
Een sprinkhanenburger op een bedje van meelwormen en krekels
Eten we binnenkort allemaal insecten?
Nutri-Score op supermarktrek niet zaligmakend
Om consumenten gezondere voeding te doen kiezen, is er meer nodig dan een label met de Nutri-Score op het supermarktrek.
Waarom kinderen broccoli haten
Broccoli en bloemkool moet je leren eten.
Zijn meer eiwitten bij je ontbijt beter voor je spiermassa?
Niet alleen hoeveel eiwitten maar ook wanneer je ze eet, zou belangrijk zijn voor je spieren. Japanse onderzoekers stellen dat je beter meer eiwitten eet bij je ontbijt dan bij je avondmaal. Maar klopt dat wel?
Wordt quinoa de nieuwe aardappel?
De klimaatverandering zorgt voor extremen in het weer, zoals frequentere hittegolven, langere periodes van droogte en intense regenval. Dat voelen onze landbouwers. Bijgestaan door de wetenschap moeten ze zich razendsnel aanpassen, onder meer door in te zetten op gewassen die de droogte beter trotseren. Hoe staat het met die zoektocht?
Markt boven maag
Eén van de grootste debatten binnen de studies naar honger- en voedselcrises vandaag draait om de vraag of de productie dan wel de toegang tot voedsel bepalend is voor het ontstaan van hongersnoden. Recent historisch onderzoek naar de werking van de 14de-eeuwse graanmarkt in Vlaanderen voegt een nieuw perspectief toe aan dat vraagstuk.
Cafeïne in de sport: zes mythes ontmaskerd
Cafeïne: de een zweert bij de gezondheidsvoordelen, de ander noemt het schadelijk. In deze blog nemen we zes mythes onder de loep.
Is matcha gezonder dan gewone thee?
Dat een kopje groene thee gezond is, wisten we al langer. Maar nu heb je ook de matcha thee, bomvol voedingsstoffen en antioxidanten; een ware boost voor het organisme. Klopt dit?
Zo onduidelijk zijn voedingsverpakkingen
Voedingsverpakkingen mogen geen ongestaafde beweringen vermelden wanneer het op gezondheid aankomt. Toch zijn er nog tal van boodschappen die niet aan wetgeving onderworpen zijn.
Een vaccin voor planten
Vijftien keer spuiten met fungiciden en nóg een slechte aardappeloogst: het overkwam dit jaar veel kwekers van het populaire bintje. Dat kan binnenkort verleden tijd zijn, met dank aan een plantaardige stof die werkt als een vaccin.
Volkoren granen hebben een positief effect op je buikvet
Brood en pasta hebben niet altijd een even goede reputatie. Vooral vanuit alternatieve hoek wordt soms aangeraden om er niet te veel van te eten. Een nieuwe studie onderstreept echter het belang van volkoren granen.
Plantaardige voeding beschermt misschien tegen ernstige covid-19
Er is heel weinig onderzoek gedaan naar de al dan niet positieve effecten van voeding bij COVID-19. Met een nieuwe studie hebben onderzoekers geprobeerd het verband tussen bepaalde voedingspatronen en covid-19 in kaart te brengen.
De grote gevolgen van kleine beestjes in ons voedsel
In de voedingsindustrie is het cruciaal om toestellen zo goed mogelijk te reinigen, om zo geen voedingsproducten te contamineren. Geen makkelijke klus, want micro-organismen kunnen zich omringen door een biofilm die hen beschermt tegen desinfectiemiddelen. Bio-ingenieur Thijs Vackier (KU Leuven) werkt aan nieuwe reinigingsmiddelen die zulke biofilms beter kunnen afbreken.