Voeding
Helpt vitamine C bij een verkoudheid?
In de winter gaan producten met vitamine C, om gesnotter te voorkomen of te bestrijden, vlotjes over de toonbank. Gewoonlijk zijn ze verwerkt in zuigtabletjes of pijnstillers. Helpen ze ook?
Vleermuizen ontwikkelden de gave van het snoepen zonder gevolgen
De Jamaicavruchtenvampier, een vleermuizensoort, eet elke dag tot twee keer zijn lichaamsgewicht aan suikerhoudend fruit. Toch ontwikkelen de dieren geen diabetes, obesitas of kanker. Leiden vleermuizen ons naar een wapen tegen diabetes?
Nutri-Score of aantal calorieën? Onderzoek “in het wild” toont impact van voedingslabels
Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen gingen "undercover" om te kijken hoe we ons écht laten leiden door voedingslabels. Hoe zat dat experiment in elkaar?
Vitamine D: from hero to (almost) zero?
De claims, gaande van bescherming tegen kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziekten tot het milderen van cognitieve aandoeningen, zijn amper wetenschappelijk onderbouwd.
Is zuurdesembrood altijd gezonder dan gistbrood? Als thuisbakker kan je de wetenschap helpen om die vraag te beantwoorden
Veel mensen zijn ervan overtuigd dat zuurdesembrood gezonder is dan gistbrood, maar in België is er geen wetgeving over wanneer je een brood een zuurdesembrood mag noemen. Er zijn ontelbare recepten voor zuurdesembrood, en dat bemoeilijkt de evaluatie ervan. Als thuisbakker kan je nu de wetenschap een handje helpen.
Vitaminetekort? Eet je spruiten op, of wat darmbacteriën!
Van jongs af aan leren we dat we elke dag genoeg groenten en fruit moeten eten. Maar heeft je mama je ook verteld dat je darmmicroben dag in dag uit vitamines voor je produceren?
Hoe het jasje van de graankorrel kan helpen om beter te zien
Vitamine A is onmisbaar om je ogen goed te laten werken. Dit kostbare vitamine halen we uit voedsel, maar daarin smelt het letterlijk als sneeuw voor de zon. Wij slaagden erin de afbraak van vitamine A tot wel vijf keer te vertragen.
Smaakpapillen spelen een rol in hoeveel we eten
Wanneer heb je genoeg gegeten? Wanneer je bord leeg is, of wanneer je maag voldaan aanvoelt? Volgens een nieuwe studie is er nog een derde manier om te weten wanneer je best stopt met eten en daar hebben je smaakpapillen alles mee te maken.
Vermindert veganistische voeding overgangsklachten?
Er worden steeds meer gezondheidsvoordelen ontdekt van een veganistisch voedingspatroon. Volgens sommige Amerikaanse onderzoekers zou er daar nu eentje bijkomen. Vrouwen in de overgang zouden met een veganistisch voedingspatroon namelijk hun klachten kunnen doen verdwijnen. Klopt dat?
Maakt eten ons ziek?
Ongezond eten kan je ziek maken, maar maakt gezond eten je dan ook weer beter? Lieselot Hemeryck (Universiteit Gent) onderzoekt het verband tussen voeding en gezondheid en ontrafelt oorzaken en gevolgen. Ze vertelt alles over haar onderzoek aan Eos-redacteur Liesbeth Gijsel.
Biodiversiteit in de diepvriezer
Een schimmel of milieuramp kan een plantensoort plots op de rand van uitsterven brengen. Wetenschappers leggen diepgevroren back-upcollecties aan. Bij –196°C sturen ze de planten zelfs de eeuwigheid in.
Blijft vlees uit het lab een eeuwige belofte? De identiteit van kweekvlees onder de loep
Kweekvlees heeft de menukaart van Singapore en de Verenigde Staten al bereikt. De opmars van deze nieuwe generatie vleesproducten roept intrigerende vragen op: Wat betekent dit voor de toekomst van ons voedsel? Welke socio-economische implicaties kunnen we verwachten? En is de wetenschap, de industrie en de regelgeving voorbereid op deze ongekende verandering?
Vezelrijke fruit- en groentepulp: van nevenstroom naar toepassing
Als je thuis vers sinaasappelsap perst, dan heb je door de pulp en de schillen ineens ook een goed gevulde compostbak. Hetzelfde geldt voor de sapindustrie. Dit “persafval” zit nochtans vol voedzame vezels. Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelen voor deze nevenstromen daarom interessante toepassingen in onze voeding, zoals bijvoorbeeld bindmiddel in sauzen.
Hoe ongezond is charcuterie?
Spek, ham, salami, paté, hespenworst, gehakt, filet americain … In sommige huishoudens komen ze bijna dagelijks op tafel. Maar steeds meer studies tonen aan dat te veel van dit soort charcuterie het risico op darmkanker doet stijgen. Dat lezen we in de Knack van 27 juni.
Waarom de tijd van lolly’s met meelwormen voorbij is
Punkie is negen jaar en gefascineerd door insecten. ’s Zomers vult hij bokaaltjes met vlinders, plukt sprinkhanen uit het hoge gras. Maar een zakje geroosterde krekels met honing en mosterd? Nee! Hij wil er niet van proeven.
Een kijkje onder de schil van een aardappel
Wist je dat frietproducenten per uur tot wel 25 ton aardappelen tot frieten verwerken? Met hyperspectrale camera's en artificiële intelligentie speurt Wout Vierbergen (ILVO - KU Leuven) naar zwarte plekken onder de schil van de aardappelen. Zo wil hij straks producenten helpen de beste aardappelen te selecteren voor hun frieten.
Onduidelijkheid over de onafhankelijkheid van een rapport dat vlees, melk en eieren essentieel noemt
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) leveren producten van landdieren voedingsstoffen op die plantaardige alternatieven niet zomaar kunnen vervangen. Vlees, melk en eieren zouden essentieel zijn voor een gezond dieet. De VN-organisatie raadt overheden aan om dat te benadrukken in hun dieetadviezen.
VitB12 en algen, hoe zit dat nu eigenlijk?
Zijn algen een goede bron van vitamine B12?