Voeding
Wat motiveert mensen het best om minder vlees te eten?
Dat te veel vlees een negatieve impact heeft op onze gezondheid en op het milieu, is overtuigend aangetoond. Maar niet iedereen is even gemotiveerd om minder vlees te eten. Nederlandse onderzoekers hebben een aantal strategieën uitgetest om mensen te stimuleren om minder vlees te kopen.
Boeren helpen door kokospalmen te klonen
Kokosmelk, kokoswater, kokosolie, ... De vraag naar producten op basis van kokosnoot neemt al jaren stevig toe. "We stevenen af op een tekort, waarbij het aanbod de vraag niet meer zal kunnen volgen", vertelt bio-ingenieur Hannes Wilms (KU Leuven). Samen met collega's ontwikkelde hij een methode om op basis van één kokosnoot miljoenen nieuwe kokospalmen te groeien.
Van amarant tot khorasan: tien alternatieven voor gerstemout
Houtlagering, koffie, gember, speciale hop, andere gisten … Je kan het zo gek niet bedenken of iemand heeft het ergens in een bier verwerkt. Alleen de graansoorten lijken steeds dezelfde: gerst of tarwe. Het Gentse project AlterBrew wil daar verandering in brengen.
Wetenschappers waarschuwen voor misleidend voedingsadvies op TikTok
Een groot deel van de posts op TikTok over het mediterrane dieet zijn verwarrend en onnauwkeurig.
Op vakantie? Tips voor smakelijk vliegtuigeten
Bittere koffie, te gare aardappelen en slappe, levenloze groentjes. Wie al eens een vliegtuigmaaltijd nuttigde, weet: op de grond smaakt alles beter. Met deze tips van blogger Elke Godden kun je er toch (een beetje) van genieten.
Kan je je voeding aanpassen aan je genen?
Nutrigenomics zou in de toekomst gezondheidsproblemen drastisch doen dalen door de voeding aan te passen aan de persoon in kwestie. Therapeuten zouden dan voedingsschema’s opstellen die rekening houden met je genen. Kan dat echt?
Periodiek vasten legt weinig gewicht in de schaal om af te vallen
Een regime van 'time-restricted eating' in combinatie met dagelijkse calorierestrictie is niet gunstiger dan calorierestrictie alleen.
Stijgende broodprijzen? Maak van oud brood een nieuwe grondstof
Door de oorlog in Oekraïne stond de tarweprijs in veertien jaar nog nooit zo hoog als vandaag. Ook ons brood wordt daardoor duurder. Biochemicus Johannes Feys bestudeert het potentieel van broodoverschotten in bakkerijproducten en bier. Wist je bijvoorbeeld dat oud brood ‘gerecycleerd’ kan worden tot bier of koekjes?
Kunnen insecten de voedselkringloop sluiten?
Resten van insectenkweek zijn een bodemverbeteraar voor planten.
Van groenten alleen word je niet per se gezonder
Groenten zijn goed voor je gezondheid. Toch is het eerder onwaarschijnlijk dat veel groenten eten je kans op een hartaanval of beroerte doet afnemen. Dat stelt een nieuw Britse studie. Wat we daarbuiten nog eten, hoeveel we bewegen en waar en hoe we leven kan een veel grotere impact hebben. Klopt dat?
Kunnen we met de juiste voeding gezonder leven?
Onderzoeken naar en boeken over verantwoorde voeding spreken elkaar voortdurend tegen. Wat moeten en kunnen we nog eten vandaag, en welke impact heeft wat we eten op onze levensverwachting en -kwaliteit? Patrick Mullie, voedingsexpert aan de Vrije Universiteit Brussel, geeft antwoord.
Fruitsap is net zoals frisdrank een suikerbom
Fruitsap wordt vaak naar voor geschoven als het gezondere alternatief voor frisdrank. Maar klopt dat wel? Wat zijn de voor- en nadelen van fruitsap?
Vraagtekens bij vlees
Nieuw onderzoek brengt een belangrijke hypothese over het fundament van de menselijke evolutie aan het wankelen.
Hoe Big Food en de voedselomgeving bepalen wat er vanavond op het menu staat
Gezond eten moet de voor de hand liggende keuze worden. Daarvoor moet de voedselomgeving drastisch veranderen en de invloed van Big Food aan banden worden gelegd, schrijft onderzoeker Vincent Smets (Sciensano).
Alcohol doet brein van jongeren krimpen
Drinken doet je hersencellen afsterven. Het wordt weleens grappend gezegd, maar er lijkt een waarheid in te schuilen.
Kan een bepaald voedingspatroon ons langer en gezonder laten leven?
Wat moeten en kunnen we nog eten, en welke impact heeft wat we eten op onze levensverwachting en levenskwaliteit? Patrick Mullie, voedingsexpert aan de Vrije Universiteit Brussel, geeft antwoord in onze podcast Vraag Het Aan.
De toekomst van ons eten
Onze landbouw staat voor een gigantische uitdaging: in een razendsnel veranderend klimaat voldoende voedsel produceren. Bestaat er misschien een cheatcode en kunnen we met moderne veredelingstechnieken sneller droogtetolerante gewassen verwerven? ‘Genbewerking kan een gamechanger zijn.’
Slimme en duurzame voedselverpakkingen houden schadelijke microben op afstand
Een team van wetenschappers heeft een 'slim' voedselverpakkingsmateriaal ontwikkeld dat biologisch afbreekbaar is en schadelijke microben doodt.