Voeding
Slimme tag waarschuwt voor bedorven voedsel
Onze neus is niet altijd een betrouwbaar instrument om te controleren of voedingswaren nog vers zijn. Een slimme tag kan soelaas bieden.
Is intermittent vasten een nieuwe methode om af te vallen?
Steeds meer mensen doen aan intermittent vasten, ofwel vasten met tussenpozen. Het bekendste voorbeeld is het 5:2 dieet, waarbij je 5 dagen normaal eet en 2 dagen vast. Een nieuwe variant is het 16:8 dieet: niet eten na 18u ’s avonds.
Voer voor discussie
‘We weten nog steeds niet wat we moeten eten’, kopte een Vlaamse krant onlangs. Eigenlijk weten we dat vrij goed, en het is niet zo ingewikkeld.
Vlaming gebuisd op kennis over voeding
Twee derde denkt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit 200 gram of minder is – in plaats van minimum 500 gram, slechts 36% van de Vlamingen herkent het Europees bio-label en jongeren tussen 18-29 jaar weten het minst over voeding.
Op stap met een wildplukker
Culinair herboristen plukken en kweken ‘wilde’ kruiden voor toprestaurants en drankstokers. Een professionele wildplukker over zijn vak.
Beïnvloedt voeding de leeftijd van de menopauze?
Vette vis tegen de menopauze: het klinkt als een goedkope reclameslogan, maar dat is het niet volgens nieuw onderzoek. Hoe betrouwbaar is de studie?
Jacht op de wilde kikkererwt
Wilde kikkererwten blijken schatkamers van nuttig genetisch materiaal.
Gezonde frietjes dankzij... lasers!
Lasertechnologie heeft iedereen al wel eens gezien, in bijvoorbeeld sciencefictionfilms, op muziekfestivals, bij DVD-spelers,… Wij onderzoeken hoe we deze lasers kunnen gebruiken om gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen in ons voedsel op te sporen.
Verlaagt fastfood de kans op zwangerschap?
Vrouwen die weinig of geen fruit én veel fastfood eten, zouden een groter risico lopen op onvruchtbaarheid. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘Human Reproduction’.
De link tussen omega-3 vetzuren en autisme blijft vaag
De vetzuren uit vette vis staan in de belangstelling als mogelijke behandeling voor stoornissen in de hersenontwikkeling.
Wat je moet weten over voedingswetenschap
Geen week gaat voorbij zonder nieuws over effecten van voeding op de gezondheid, op basis van studies. Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De blockchain van de kip en het ei
Voor velen is blockchain synoniem met bitcoin. Maar de technologie leent zich ook voor andere toepassingen dan cryptogeld. Binnenkort toont ze je precies waar je eieren vandaan komen.
Vergeet al die wonderdiëten: ze zijn niet vol te houden
De oorzaak van overgewicht is volgens Belgisch arts Luc Evenepoel simpel: we eten te veel en te veel rommel. De oplossing is dat eveneens: eet minder, eet minder bewerkte producten en wees je bewust van wat, hoe en wanneer je eet. Evenepoel geeft concrete tips om dat voor elkaar te krijgen.
Veilig voedsel, dankzij licht
Met lichttechnologie vond Lien Smeesters een manier om kankerverwekkende stoffen in ons voedsel op te sporen.
Dankzij smaakneutrale nanovezels van bananen smelt ons ijsje minder snel
Door kleine vezels uit de bananenplant aan het ijs toe te voegen, gaat het pas na langere tijd druppen.
Peulvruchten in de Haven van Antwerpen
Waar zetten peulvruchten voor het eerste voet op Europese bodem, hoe worden ze opgeslagen en wie controleert de kwaliteit van de bonen, erwten en linzen? Eos Tracé trok met 30 peulvruchtliefhebbers de Haven van Antwerpen in om het met eigen ogen te zien.
Vermindert een dieet met weinig rood vlees het risico op darmkanker toch niet?
Rood vlees en bewerkt vlees staan op de lijst van mogelijk kankerverwekkende producten: ze zouden het risico op darmkanker verhogen. Britse onderzoekers zochten het uit bij een grote groep vrouwen en kunnen dit niet bevestigen.
Chinese dorst naar melk
De stijgende vraag naar zuivel in China heeft wereldwijd een grote milieu-impact.