Voeding
Verzachten omega 3-vetzuren hoofdpijn?
Wie vaak last heeft van hoofdpijn, zou de frequentie van de pijn kunnen verminderen door over te schakelen op een mediterraan voedingspatroon, rijk aan producten met omega 3-vetzuren. Die worden immers gekoppeld aan de vermindering van hoofdpijn. Klopt dit?
Vergeet het dieet, volg je gevoel
Het enige blijvende effect van diëten is dat je je ellendig voelt. Stop met calorieën tellen en eetregels, zeggen de aanhangers van intuïtief eten. Eet gewoon als je trek hebt en stop als je vol zit. Werkt die aanpak?
Dezelfde kikkererwten, andere voedingswaarde: waarom falafel geen hummus is
Hoewel hummus en falafel allebei gemaakt zijn van kikkererwten, hebben ze toch niet dezelfde voedingswaarde. Tijdens de bereiding van hummus blijven alle gezonde eigenschappen van de kikkererwten bewaard. Dat is niet zo bij het maken van falafel.
Eet je voor het klimaat beter lokale groenten en fruit?
Boontjes uit Kenia, dat kan toch niet goed zijn voor het klimaat? Experte duurzame voeding Tessa Avermaete (KU Leuven) stelt dat die denkwijze niet altijd terecht is en legt uit waarom het soms juist goed is dat we ook groenten en fruit eten dat niet van bij ons is.
Bakken en brouwen met bacteriën
Sinds we thuis moesten blijven voor de eerste coronagolf lijkt de halve westerse wereld aan de kombucha en het zuurdesembrood te zitten. De dappersten experimenteren zelf met glazen potten, de minder avontuurlijken kopen hun hippe hapje en drankje via de korte keten. Kenners wisselen dan weer korrels en recepten uit voor waterkefir. Met dank aan een legioen bacteriën en gisten.
Worden vetrijke producten binnenkort gezonder?
Onderzoekers van de KU Leuven zijn er in geslaagd om een geur- en kleurloos onverzadigd vet te ontwikkelen dat toch vast blijft bij kamertemperatuur.
Wat zijn 'gezonde vetten'?
'Eet meer gezonde vetten!' lees je op de cover van menig magazine. Om de zoveel tijd verschijnt er wel een artikel dat je aanraadt meer noten, olijfolie en avocado’s te eten. Er zijn zelfs hele kookboeken gewijd aan 'gezonde vetten'. Maar wat zijn het? En is de term misschien misleidend?
Plantaardige voeding werkt mogelijk ontstekingsremmend
Plantaardige voeding heeft tal van gezondheidsvoordelen. Zo zou het ontstekingsremmend werken. Mogelijk zitten darmbacteriën daar voor iets tussen. Dat is althans de conclusie van nieuw onderzoek. Klopt dat?
Overgewicht, de vergeten epidemie
Covid-19 treft mensen met overgewicht en obesitas bovengemiddeld hard. Kan de coronacrisis dienen als hefboom om die andere epidemie eindelijk eens doortastend aan te pakken? De oplossingen zijn bekend, maar doortastend beleid bleef tot dusver uit. ‘Dit probleem wordt al veel te lang niet serieus genomen.’
Microalgen: van ruimtevoedsel naar dagelijkse snack?
Microalgen vormen een gezonde eiwitrijke maaltijd. Astronauten eten het tijdens hun ruimtereizen. VITO-onderzoeker Joran Verspreet wil dit 'fancy' ruimtevoedsel ook op ons bord krijgen. Hij zoekt hiervoor naar de beste methode om algen te bewaren.
Hielpen grote grazers de eerste landbouwers een handje?
Uit de rijke waaier aan eetbare planten pikten de eerste landbouwers slechts een handvol kandidaten voor domesticatie. Geen toevallige keuze, aldus nieuw internationaal onderzoek.
Een gezonde darmflora dankzij land- en bosbouwresten
Je darmen zitten vol bacteriën die je helpen je lichaam gezond te houden. Die bacteriën zijn afhankelijk van prebiotica; stoffen die hen helpen groeien. Karina Rios Rios (VITO) haalt zulke prebiotica uit onverwachte bronnen: uit land- en bosbouwresten.
Spuitje tegen de kilo’s
Een nieuw vermageringsmiddel belooft opmerkelijke resultaten. Toch is waakzaamheid gewenst, vindt hoogleraar en arts Hendrik Cammu. Hij stelt zich vragen bij de studies, en bij de niet aflatende zoektocht naar vermageringsmedicijnen.
Sojabonen verhogen het risico op borstkanker niet
Sojabonen en voedingsmiddelen op basis van sojabonen verhogen je risico op borstkanker niet. Nochtans wordt soja soms afgeraden om je kans op borstkanker te verlagen. Hoe zit dat juist?
Werkt de Nutri-Score?
De Nutri-Score is ontwikkeld om je te helpen om het gezondste product te nemen binnen een keuze. Sommigen betwijfelen echter of de Nutri-Score wel degelijk je aankoopgedrag beïnvloedt. Welk effect heeft de Nutri-Score?
Kweekvlees kan concurreren met kip
De milieu-impact van kweekvlees is lager dan die van rundvlees. Bij gebruik van hernieuwbare energie kan ze ook onder die van varkens- en kippenvlees duiken. Alleen plantaardige eiwitten zijn niet te kloppen.
Is onthard leidingwater gezonder?
Leidingwater ontharden is goed voor je huishoudtoestellen. Maar is het ook goed voor je gezondheid? Of juist niet?
Misleidende voedingsclaims: ijzer
Voedingsclaims zijn overal in de supermarkt. Zelfs de babyvoeding kan niet zonder. En hoewel de arm der wet streng tracht op te treden tegen misleidende praktijken, lukt dit niet altijd. Vandaag hebben we het over ijzer-claims op ontbijtgranen.