Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Ontstaat een depressie in de darmen?
“We hebben lang gedacht dat een depressie in het brein ontstaat, maar er is steeds meer bewijs dat het in de darmen gebeurt”, beweert dokter Michael Mosley, de auteur van het populaire boek ‘Het slimmedarmendieet’.
Is er hoop op een hiv-vaccin?
Er lijkt vooruitgang te worden geboekt in de lange zoektocht naar een hiv-vaccin. Het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet publiceerde erover.
Halveren walnoten de kans op diabetes type 2?
Drie lepels walnoten per dag halveren de kans op diabetes type 2, zo concluderen Amerikaanse onderzoekers uit een nieuwe studie.
Is intermittent vasten een nieuwe methode om af te vallen?
Steeds meer mensen doen aan intermittent vasten, ofwel vasten met tussenpozen. Het bekendste voorbeeld is het 5:2 dieet, waarbij je 5 dagen normaal eet en 2 dagen vast. Een nieuwe variant is het 16:8 dieet: niet eten na 18u ’s avonds.
Overdrijven de media gezondheidsnieuws?
Media worden er vaak van beschuldigd weinig genuanceerd te zijn als het gaat om gezondheidsnieuws. Nieuw onderzoek bevestigt dat, maar, ook vakbladen en wetenschappers hebben boter op het hoofd.
Beïnvloedt voeding de leeftijd van de menopauze?
Vette vis tegen de menopauze: het klinkt als een goedkope reclameslogan, maar dat is het niet volgens nieuw onderzoek. Hoe betrouwbaar is de studie?
Zijn multivitamines en supplementen geldverspilling?
Vitaminesupplementen zijn weggegooid geld. Ze maken je niet gezonder en beschermen je nog minder tegen chronische ziekten. Dat melden diverse websites en kranten. Wat is daar van waar?
Maken antidepressiva dik?
Veel mensen nemen antidepressiva en zeer veel mensen kampen met overgewicht. Volgens Britse onderzoekers is dat geen toeval: mensen die antidepressiva slikken, hebben 21% meer kans op overgewicht.
Kunnen kleinere glazen bier en wijn levens redden?
Door wijn en bier in kleinere glazen te serveren, zouden jaarlijks duizenden levens gered kunnen worden, kopten de kranten. Klopt dat?