Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Is er genoeg vis voor iedereen?
De Voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven raadt aan om één visportie per week te eten. Overbevissing van de wereldzeeën kan echter een milieuprobleem worden. Is er voldoende vis voor iedereen om deze raad op te volgen?
Zorgt overdreven gewichtstoename in de zwangerschap voor diabetes bij de kinderen?
De aloude mythe ‘eten voor twee’ tijdens de zwangerschap wordt gelukkig reeds lang in vraag gesteld. Nieuw onderzoek waarschuwt dat een te grote gewichtstoename bij de moeder mogelijk leidt tot een hoger risico op diabetes bij de kinderen.
Is er een verband tussen rood vlees, charcuterie en borstkanker?
Volgens een nieuwe studie hebben vrouwen die minder rood vlees en/of charcuterie gebruiken, ook minder kans op borstkanker. Klopt dat?
Moeten we ons zorgen maken over zelfverwonding bij meisjes?
Vorige week werden alarmerende cijfers gepubliceerd uit de zevende editie van het Britse ‘Good Childhood’ rapport. 22 procent van de 14-jarige meisjes bleek zelfverwondend gedrag te vertonen. Hoe zit het bij ons?
Zal de nutri-score de Belg gezonder doen eten?
Het idee om voedingsmiddelen van een gekleurd label te voorzien dat de voedingswaarde aangeeft, werd al uitgetest in Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. In Nederland werd het project al begraven. Zal de nutri-score bij ons iets uithalen?
Leef je minder lang als je weinig koolhydraten eet?
Fans van koolhydraatarme diëten zullen het niet graag horen, maar volgens nieuw onderzoek zijn te weinig koolhydraten nefast voor je gezondheid.
Is te weinig zout slecht voor onze gezondheid?
‘Niet alleen te veel, maar ook te weinig zout is slecht voor onze gezondheid’, is de conclusie na nieuw grootschalig onderzoek.
Werkt Rilatine amper voor volwassenen?
Het medicijn Rilatine, dat gebruikt wordt voor kinderen met ADHD, wordt ook voorgeschreven aan volwassenen. Uit een grote overzichtsstudie blijkt echter dat het voor hen weinig effect heeft.
Hebben omega-3-supplementen geen enkel gunstig effect?
De verkoop van visoliecapsules, rijk aan omega 3, wordt geschat op 33 miljard dollar. De supplementen worden gretig geslikt om hartziekten te voorkomen en gezond te blijven. Totaal zinloos, zeggen onderzoekers nu.