Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Verlaagt fastfood de kans op zwangerschap?
Vrouwen die weinig of geen fruit én veel fastfood eten, zouden een groter risico lopen op onvruchtbaarheid. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift ‘Human Reproduction’.
Wat je moet weten over voedingswetenschap
Geen week gaat voorbij zonder nieuws over effecten van voeding op de gezondheid, op basis van studies. Voeding en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Verkort één glas per dag je levensduur?
Zelfs één glas alcohol per dag zou al een negatief effect hebben op je gezondheid, kopten de kranten vorige week. Dat concluderen ze op basis van een nieuw grootschalig onderzoek.
Vermindert een dieet met weinig rood vlees het risico op darmkanker toch niet?
Rood vlees en bewerkt vlees staan op de lijst van mogelijk kankerverwekkende producten: ze zouden het risico op darmkanker verhogen. Britse onderzoekers zochten het uit bij een grote groep vrouwen en kunnen dit niet bevestigen.
Slikken Belgen nog altijd te veel antibiotica?
Jonge artsen zouden steeds minder antibiotica voorschrijven. Dat klopt, maar uiteindelijk slikken de Belgen nog altijd te veel antibiotica.
Verminderen visolie en probiotica in de zwangerschap het risico op allergie bij de baby?
Nieuw onderzoek suggereert dat een baby minder kans loopt om een allergie te ontwikkelen als de moeder tijdens de zwangerschap visoliesupplementen en probiotica inneemt.
Waarom een verband niet altijd een oorzaak-gevolgrelatie is
Sinds mensenheugenis voelen we de drang om een verklaring te zoeken voor gebeurtenissen en zo de toekomst te beïnvloeden. Soms zien we echter onbestaande verbanden en verwarren we de begrippen correlatie (verband) en causaliteit (oorzaak-gevolgrelatie).
Werken antidepressiva wel degelijk?
Doen die ‘gelukspillen’ eigenlijk iets aan een depressie, of is hun effect denkbeeldig? Ze werken echt, zo blijkt uit grootschalig onderzoek.
Verhoogt sterk bewerkt voedsel het risico op kanker?
Voor het eerst lijkt er een verband aangetoond tussen het eten van sterk bewerkt voedsel en kanker. Het onderzoek is gepubliceerd in een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift. Hoe zit dat?