Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Veranderen onze eet- en leefgewoonten tijdens de quarantaine?
We hebben misschien meer tijd om te bewegen, maar we doen dat niet altijd. Uit de tweede covid-19-gezondheidsenquête van het Belgisch Gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat een kwart van de ruim 40.000 ondervraagden tijdens de quarantaine verdikt is. Klopt dit?
Beschermen wegwerphandschoenen tegen een besmetting met het coronavirus?
Meer en meer mensen gebruiken wegwerphandschoenen om niet in contact te komen met het nieuwe coronavirus. Volgens sommigen zijn ze nuttig, volgens anderen vergroten ze het infectierisico.
Loop je vijftig procent minder risico op luchtweginfecties als je sport?
In een interview op Sporza wordt gesteld dat voldoende sporten, dus niet te weinig en niet te veel, een van de efficiëntste manieren is om je immuunsysteem te stimuleren. Als je dat op de goede manier doet, kun je je kans op een virale luchtweginfectie met 50 procent terugdringen.
Kan het coronavirus zich via airco verspreiden?
Versnelt airconditioning de verspreiding van het coronavirus? Dit is alvast wat een Chinese studie, gebaseerd op een bepaald geval in een Chinees restaurant, laat uitschijnen.
Zijn mensen met astma extra kwetsbaar in tijden van corona?
De coronavirusepidemie veroorzaakt veel angst en onzekerheid, zeker voor mensen met chronische luchtwegaandoeningen zoals astma. Sommige bronnen suggereren dat je cortisone moet vermijden. Wat met de cortisonepuffers voor astmalijders?
Is het coronavirus gevaarlijker voor mensen met obesitas?
Meer dan zeven op de tien coronapatiënten in het universitaire ziekenhuis van Leuven kampen met overgewicht. Dat is geen toeval, want er zijn steeds meer aanwijzingen dat het coronavirus harder toeslaat bij mensen met een kilootje meer.
Helpen rundvlees, groene groenten en roomboter tegen corona?
Kinderen die regelmatig rundvlees, groene groenten en volle zuivel eten zouden beter bestand zijn tegen virale infecties zoals het coronavirus, lazen we op Twitter. Deze uitspraak is gebaseerd op een doctoraatsstudie aan de UTwente. Zit hier een grond van waarheid in?
Kun je via voedsel besmet raken met het coronavirus?
Het coronavirus is zeer besmettelijk en het kan verschillende uren overleven buiten het menselijke lichaam. Kunnen voedingsmiddelen ons ook besmetten met het coronavirus?
Wassen we onze handen best met zeep of met een ontsmettingsmiddel?
Het beste middel tegen besmetting met griep, en bij uitbreiding tegen het nieuwe coronavirus, is je handen wassen. Maar doe je dit best met zeep of met alcoholhoudend ontsmettingsmiddel?