Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Daalt het risico op borstkanker door te vermageren?
Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van borstkanker. Volgens een nieuwe studie zouden vrouwen ouder dan 50 jaar dat risico kunnen verkleinen door te vermageren.
Leven we langer ziektevrij dankzij gezonde eet- en leefgewoonten?
De levensverwachting stijgt, maar meer mensen leven met aandoeningen zoals diabetes, hartziekten en kanker. Kunnen we daar iets aan doen?
Factcheck: Is smartphonegebruik nadelig voor de examenresultaten?
Studenten die bovengemiddeld vaak bezig zijn op hun smartphone, doen het slechter dan wie dat minder dan gemiddeld doet. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en de Universiteit Antwerpen.
Kunnen slimme computerprogramma's borstkanker opsporen?
Google zegt dat het erin geslaagd is de opsporing van borstkanker te verbeteren met behulp van kunstmatige intelligentie. Na twee jaar onderzoek heeft de techgigant zijn bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.
Waarom krijgen baby's zoveel vaccins tegelijk?
Ongeruste ouders vragen zich soms af waarom zo veel vaccins gemixt worden in één injectie en waarom baby’tjes dit al op zulke jonge leeftijd moeten doormaken.
Vermager je door beweeglabels op voedingsproducten?
Als het van de onderzoekers van de universiteit van Loughborough afhangt, vermelden producenten straks niet alleen het aantal calorieën op voedsel- en drankverpakkingen. Ze denken dat de consument er baat bij heeft wanneer ze ook het aantal minuten dat je moet sporten om die te verbranden aangeven.
Hebben we extra vitamine D nodig in de winter?
Ongeveer 90 procent van de Belgische bevolking heeft een gebrek aan vitamine D. Dit gebeurt vooral in de winter en het voorjaar. Hoe kunnen we zo'n tekort vermijden?
Verdik je tijdens je universitaire studies?
Jongeren verdikken gemiddeld bijna vier kilo tijdens hun universitaire studies. Vooral jongens kunnen niet van de pintjes en pita’s blijven. Bij hen blijft makkelijk 5,7 kilo plakken. Dit blijkt uit een Belgische studie.
Kan je genezen van een pinda-allergie?
We zijn dol op pindakaas, maar voor de geschatte 1,8 miljoen kinderen wereldwijd met een allergie ervoor kan een pinda een kwestie van leven of dood zijn. Uit een onderzoek van Stanford Universiteit blijkt nu dat een bepaalde injectie zo’n pinda-allergie twee tot zes weken zou kunnen omkeren.