Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Verhoogt light-frisdrank het risico op een vroegtijdige dood?
Uit een nieuwe studie van de Wereldgezondheidsorganisatie bij 450.000 volwassenen uit tien verschillende landen blijkt dat twee blikjes light-frisdrank per dag drinken het risico op vroegtijdige sterfte verhoogt.
HPV-vaccin nu ook beschikbaar voor jongens
Het vaccin dat meisjes beschermt tegen baarmoederhalskanker blijkt ook nuttig te zijn voor jongens.
Maakt het tijdstip waarop je eet een verschil voor je gewicht?
Het tijdstip waarop we eten blijkt een invloed te hebben op ons gewicht. Zo hebben mensen die stevig ontbijten en het ’s avonds sober houden een gezonder gewicht. Hoe dit komt, is niet duidelijk. Met een nieuwe interventiestudie denken wetenschappers het antwoord gevonden te hebben.
Vergroot een baby gluten geven het risico op de glutenziekte coeliakie?
Wanneer kindjes met een genetische aanleg voor coeliakie te veel tarweproducten krijgen, lopen ze meer risico op de aandoening.
Is er een vaccin op komst tegen chlamydia?
Er is een vaccin in de maak dat moet beschermen tegen de veelvoorkomende seksuele overdraagbare aandoening chlamydia. Dat schrijft het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet, op basis van een recente studie.
Leef je langer als je je zoutinname beperkt?
Of een beperking van zoutconsumptie gepaard gaat met een sterftedaling door hart- en vaatziekten, is onderwerp van discussie. Sommige artikels betwijfelen zelfs of een zoutbeperking een invloed heeft op onze gezondheid.
Zijn kleine hoeveelheden alcohol tijdens de zwangerschap schadelijk voor de foetus?
Dat overmatig alcoholgebruik door zwangere vrouwen schadelijk kan zijn voor hun ongeboren baby, is duidelijk aangetoond. Over de negatieve effecten van ‘licht drinken’ (gemiddeld 1 glas per dag) bestaat minder zekerheid.
Twijfelt een op vijf Belgen aan de veiligheid van vaccins?
21 procent van de Belgen denkt dat vaccins niet veilig zijn. België is daarmee een van de landen die de veiligheid van vaccinaties het meest in vraag stelt. Vooral in rijkere landen en bij hoogopgeleiden groeit het wantrouwen, zo blijkt uit een wereldwijde studie.
Is gepersonaliseerd voedingsadvies zinvol?
Geen enkel dieetplan werkt voor iedereen. Volgens een grootschalige studie reageren zelfs identieke tweelingen anders op hetzelfde voedsel. Met behulp van algoritmes mikken onderzoekers en ondernemers op voedingsadvies afgestemd op je DNA, darmflora en slaap- en bewegingspatroon.