Gezondheid en Wetenschap
In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap ontwikkelde het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam) de onafhankelijke website ‘Gezondheid en Wetenschap’. De initiatiefnemers menen dat er nood is aan een betrouwbare en toegankelijke informatiebron over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek of Evidence-Based Medicine (EBM). In de rubriek ‘Gezondheidsnieuws onder de loep’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden.
Meest behandelde onderwerpen:
Vermindert mazelen de natuurlijke weerstand?
Een infectie met het mazelenvirus vermindert de weerstand tegen andere ziekten, en wist het 'geheugen' van het afweersysteem. Dat blijkt uit een Brits-Nederlands onderzoek bij kinderen tijdens een mazelenuitbraak die in 2013 plaatsvond.
Is medicinale cannabis nutteloos bij mentale gezondheidsproblemen?
Medicinale cannabis wordt meer en meer gebruikt bij chronische pijn, epilepsie en depressie. Een studie kon echter niet aantonen dat cannabis een rol kan spelen in de behandeling van mentale gezondheidsproblemen.
Verbrand je meer vet als je sport voor je ontbijt?
Wil je meer vet verbranden, dan sport je best voor het ontbijt. Dat is althans de conclusie van nieuw onderzoek.
Zijn tomaten goed voor het sperma?
Aan mannen met vruchtbaarheidsproblemen wordt aangeraden niet te roken, alcohol te mijden en te streven naar een gezond gewicht. Als we nieuw onderzoek mogen geloven, drinken ze best ook elke dag een kom tomatensoep.
Kun je je lichaam herprogrammeren met een eliminatiedieet?
"Voeding is het grootste massavernietigingswapen dat er bestaat. We onderschatten de kracht van voeding”, aldus Dr. Servaas Bingé. In zijn nieuwe boek ‘De Lijst’ vertelt hij hoe je je lichaam kunt herprogrammeren. Zelf verloor hij zo'n twintig kilo.
Helpt kurkuma bij kinderen met astma?
Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen. Volgens een nieuwe studie zou kurkuma helpen om de ziekte onder controle te houden.
Een meniscusoperatie heeft zelden zin
Elk jaar worden duizenden vijftigplussers geopereerd voor een meniscusscheur, hoewel de ingreep de pijn niet sterker vermindert dan oefeningen en zelfs verdere slijtage van de knie in de hand werkt.
Heeft de grootte van je bord dan toch geen invloed op hoeveel je eet?
Eten van een klein bord is één van de tips die je steevast krijgt als je wil vermageren. Onzin, stellen onderzoekers op basis van een nieuwe studie.
Verhoogt light-frisdrank het risico op een vroegtijdige dood?
Uit een nieuwe studie van de Wereldgezondheidsorganisatie bij 450.000 volwassenen uit tien verschillende landen blijkt dat twee blikjes light-frisdrank per dag drinken het risico op vroegtijdige sterfte verhoogt.