Ilse Boeren
Ilse Boeren schrijft als journalist over het vaak moeilijke evenwicht tussen mens, economie en natuur.
Meest behandelde onderwerpen:
Anders, maar even slim?
Ruth Styfhals onderzoekt de hersenen van octopussen. Die dieren hebben een heel grote cognitie, maar ze beschikken over heel andere hersenen dan de onze. Styfhals wil zo de essentie van het brein ontdekken.
Archeologische kattenresten brengen de geschiedenis van de huiskat tot leven
Wanneer, waar en hoe werden katten huisdieren? Bea De Cupere, archeozoöloog bij het KBIN, werkt mee aan een Europees project dat opheldering moet brengen, en onderzoekt kattenbotjes van Egypte over Tongeren tot Brussel. Maar huiskatgeschiedenis schrijven is moeilijk.
Strandvondsten en onderwaterdieren
In Aangespoeld beschrijven twee experten het fascinerende onderwaterleven aan onze eigen kust.
Hoe een staalgigant CO2-neutraal wil worden
Staalreus ArcelorMittal wil tegen 2050 wereldwijd CO2-neutraal zijn. Geen sinecure, als je weet dat de staalindustrie, na de cementindustrie, de tweede grootste CO2-voetafdruk ter wereld heeft.
Zelfde kleuren, zelfde genen, andere switches
Twee soorten van het tropisch-Amerikaanse vlindergeslacht Heliconius die sterk op elkaar lijken, gebruiken heel andere schakelaars om dezelfde genen aan en uit te zetten.
België gebruikt jaarlijks een half miljoen proefdieren, maar wetenschappers werken aan alternatieven
Wetenschappers werken hard om proefdieren – op zijn minst deels – te vervangen door proefbuizen en computers. ‘We willen een blauwdruk maken waar andere onderzoekers mee aan de slag kunnen.’
Met deze tandjes boren slakken in hun eten
Hoe eet een slak eigenlijk? Ooit bij stilgestaan? Dat doet ze met haar tanden! Die zijn zo hard dat slakken zelfs gaten kunnen boren in de schelpen van dieren die ze willen opeten.
‘Leven is een natuurlijk proces. Het moet ook elders dan op aarde ontstaan zijn’
Waar komen we vandaan? Waar kunnen we naartoe? Is er leven elders in het universum? Die vragen houden ons al decennia bezig. Astrobioloog Emmanuelle Javaux legt uit waarnaar ze zoekt – en waarom er elders leven moet zijn.
Groene omgeving heeft effect op kind in baarmoeder
Moleculair epidemioloog Rossella Alfano (UHasselt) en haar collega’s ontdekten dat een groene omgeving tijdens de zwangerschap de methylering van DNA bij het ongeboren kind beïnvloedt. Methylering speelt een belangrijke rol in de epigenetica, het moleculaire systeem dat onder meer genen in- en uitschakelt.