Ilse Boeren
Ilse Boeren schrijft als journalist over het vaak moeilijke evenwicht tussen mens, economie en natuur.
Meest behandelde onderwerpen:
‘Als we onze sterktes samenbrengen, liggen er echte doorbraken in het verschiet’
De wereld staat voor enorme uitdagingen. Ook in Vlaanderen zoeken wetenschappers naar oplossingen. Een gesprek met vier technologische sleutelspelers over innovatie en duurzaamheid.
Lama redt aardbei
Hoeveel reportages over biotechnologie eindigen met iets zichtbaars én direct bruikbaars in een potje? Vast heel weinig, maar er bestaan uitzonderingen. Het laatste beeld van een ochtend bij Biotalys: een glazen flesje met een antischimmelmiddel voor voedingsgewassen, op basis van antilichaamtechnologie.
Zonder bochten geen beek: hermeandering moet waterlopen weer gezond maken
Een halve eeuw geleden was waterbeheer gebaseerd op controle. Beken werden rechtgetrokken en opgestuwd, tot ze niet meer leefden. Volgens het huidige inzicht moeten waterlopen opnieuw kunnen meanderen. Maar niet iedereen is even blij met oncontroleerbare beken.
Australische bosbranden zorgden voor afbraak van ozon in de stratosfeer
De Australische "Black Summer"-natuurbranden van 2019 en 2020 hebben enorme hoeveelheden rookdeeltjes hoog in de atmosfeer geïnjecteerd. Daardoor zijn chloorhoudende verbindingen in de stratosfeer toegenomen. Die stoffen vernietigen ozon op de middelste breedtegraden.
Dino’s stierven uit in de lente
De meteoor die 66 miljoen jaar geleden zowat alle niet-vliegende dinosauriërs uitroeide, stortte op de aarde neer in de lente. Dat ontdekte een team van onderzoekers in fossiele botten van lepelsteuren die omkwamen bij de inslag.
Helft minder broedende goudhaantjes door sparrensterfte
Sinds 2017 sterven er in Europa massaal fijnsparren en sparren. Ook bij ons zijn hectaren vol kale stammen eerder regel dan uitzondering. De goudhaan, een bijzonder selectief vogeltje dat zijn nest bijna alleen in fijnsparren bouwt, heeft het dan ook moeilijk om een geschikte broedplaats te vinden.
Hoe kevers en schimmels naaldbossen uitdunnen
In zowat heel West-Europa hebben naaldbomen het erg moeilijk. Als ze niet opgegeten worden door de letterzetter, krijgen ze wel een schimmelinfectie. ‘Door de warmte putten ze hun ultieme waterreserve uit. Zo worden ze kwetsbaar.’
‘Dit virus zette een vergrootglas op wat eerder al fout liep’
Welke lessen kunnen we trekken uit de pandemie die de wereld al bijna twee jaar in een wurggreep houdt? Samen met een transdisciplinair team formuleert epidemioloog Anne-Mieke Vandamme daar een antwoord op. ‘We kijken veel verder dan de lichamelijke gezondheid van de bevolking.’
Ons brein voorspelt de toekomst
Met voorbeelden en in een bevattelijke stijl tonen twee psychologen hoe de hersenen voortdurend anticiperen.