Ilse Boeren
Ilse Boeren schrijft als journalist over het vaak moeilijke evenwicht tussen mens, economie en natuur.
Meest behandelde onderwerpen:
Beton stoot CO2 uit, het is geen netto-opslagplaats
Beton is geen carbon sink: het slaat niet meer CO2 op dan het uitstoot naar de atmosfeer. Het nieuwste IPCC-rapport beweert ook niet dat beton een netto-opslagplaats voor CO2 is, maar gebruikt betonnen gebouwen wél om de berekening van de fossiele CO2-uitstoot naar beneden bij te stellen. Hoe zit dat?
Toen planten aan land kropen
Onlangs stootten onderzoekers op 420 miljoen jaar oude fossielen van landplanten. De resten zijn niet alleen bijzonder vanwege hun ouderdom. Ze zijn gevonden in Zuid-Afrika, een gebied waarover uit die periode maar zeer weinig bekend is.
Een vaccin voor planten
Vijftien keer spuiten met fungiciden en nóg een slechte aardappeloogst: het overkwam dit jaar veel kwekers van het populaire bintje. Dat kan binnenkort verleden tijd zijn, met dank aan een plantaardige stof die werkt als een vaccin.
Bakken en brouwen met bacteriën
Sinds we thuis moesten blijven voor de eerste coronagolf lijkt de halve westerse wereld aan de kombucha en het zuurdesembrood te zitten. De dappersten experimenteren zelf met glazen potten, de minder avontuurlijken kopen hun hippe hapje en drankje via de korte keten. Kenners wisselen dan weer korrels en recepten uit voor waterkefir. Met dank aan een legioen bacteriën en gisten.
Morgen zijn we er weer, met meer brandweer
Zijn er echt meer bosbranden dan vroeger? In Europa alvast wel.
‘Zombiebranden’ opsporen vanuit de ruimte spaart het klimaat en de portemonnee
Bosbranden kunnen overwinteren onder de sneeuw, om in de lente bij warmer en droger weer op te flakkeren. Die zombiebranden hangen samen met hete zomers en namen de laatste jaren dus toe. Maar hun relatie met het weer en het landschap maakt ze gemakkelijker te vinden op satellietbeelden en goedkoper te bestrijden.
Jonge Spaanse monniksgier eerste bewezen slachtoffer van Diclofenac in Europa
Een jonge Monniksgier uit een kweekprogramma in de Catalaanse Pyreneeën is gestorven aan Diclofenacvergiftiging. Dat bewees de autopsie van de vogel. Het dierengeneesmiddel Diclofenac is al in kleine hoeveelheden dodelijk voor aasetende vogels, en bracht twintig jaar geleden grote schade toe aan de gierenpopulaties in Zuid-Azië. Onderzoekers vermoedden al langer dat het ook in Europa slachtoffers maakt.
Rem op illegale houtimport
Vorig jaar importeerde Europa 6 miljoen kubieke meter houtskool waarvan het hout mogelijk illegaal werd gekapt. Ook andere ingevoerde houtproducten voldoen niet altijd aan de regels. Houtanalisten willen onwettige praktijken een halt toeroepen.
DNA uit wolvenkeutels onthult geslacht van welpen
Het is een jongen! Of beter gezegd, het zijn er drie. Met DNA uit wolvenkeutels maakten populatiegenetici de genetische paspoorten van drie welpen van August en Noëlla. In elk van de drie paspoorten staat m, voor mannetje.