Ilse Boeren
Ilse Boeren schrijft als journalist over het vaak moeilijke evenwicht tussen mens, economie en natuur.
Meest behandelde onderwerpen:
Nobelprijs Scheikunde gaat naar de klikchemie
Barry Sharpless en Morten Meldal krijgen de Nobelprijs voor Scheikunde 2022 omdat zij de basis hebben gelegd voor de klikchemie. Zij delen de prijs met Carolyn Bertozzi, die met haar bio-orthogonale chemie een manier vond om klikchemie te gebruiken in levende cellen.
De zoektocht naar alternatieve eiwitbronnen
Onze voeding drukt haar stempel op milieu en natuur. De stikstofproblematiek warmt de gemoederen in België en Nederland op, en de CO2-emissies doen hetzelfde met het klimaat. Zowel Europa als Vlaanderen wil een eiwitshift op ons bord.
Nieuwe methode voor afbraak van PFAS vraagt weinig energie
Mineralisatie van perfluorcarbonzuren – een belangrijke groep binnen de per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) – blijkt een veelbelovende manier om ze af te breken onder relatief milde omstandigheden. De fundamentele kennis die een nieuwe studie oplevert, zou ook kunnen dienen om andere hardnekkige PFAS aan te pakken.
Earth Overshoot Day viel dit jaar op 28 juli. Hoe komt die datum tot stand?
Earth Overshoot Day is de dag waarop de vraag van de mensheid naar ecologische hulpbronnen dat wat de aarde in dat jaar kan aanleveren, overstijgt.
‘Ons zorgsysteem is niet zoals het zou moeten zijn’
Hoe toegankelijk is de gezondheidszorg voor mensen zonder wettig verblijf? Arts en filosoof Dirk Lafaut (VUB) verdiept zich al jaren in die vraag. Recent ontving hij voor zijn onderzoek de Lucien De Coninck-prijs. ‘Patiëntenrechten zijn het moeilijkst te garanderen voor zij die ze het hardst nodig hebben.’
Waarom muggen mensen steken
De denguemug weet dat wij mensen zijn door de geur van het talg op onze huid.
Van amarant tot khorasan: tien alternatieven voor gerstemout
Houtlagering, koffie, gember, speciale hop, andere gisten … Je kan het zo gek niet bedenken of iemand heeft het ergens in een bier verwerkt. Alleen de graansoorten lijken steeds dezelfde: gerst of tarwe. Het Gentse project AlterBrew wil daar verandering in brengen.
De nieuwe Belgica verlegt haar grenzen
De Belgische wetenschap heeft een nieuw onderzoeksschip, dat in het weekend van 25 en 26 juni in Gent gedoopt wordt en te bezichtigen is. ‘Het schip kan de zeebodem onderzoeken tot op 5.000 meter diepte.’
De oceaan is geen wingewest met grenzeloze hulpbronnen
Nog meer dan het land bestaat de zee uit netwerken. Kleine veranderingen kunnen wel degelijk grote gevolgen hebben.