Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Hoe redden we de biodiversiteit?
Wereldwijd zijn één miljoen soorten met uitsterven bedreigd. Waarom gaat het zo slecht met onze biodiversiteit? Hoe erg is dat, en kunnen we het tij nog keren? Hilde Eggermont, coördinator van het Belgische Platform voor Biodiversiteit, geeft antwoord.
Mottentoren lokt nachtvlinders
In België fladderen meer dan tweeduizend soorten nachtvlinders rond, tegenover slechts een honderdtal dagvlindersoorten. Toch weten we er bitter weinig over. Een 35 meter hoge, lichtgevende ‘mottentoren’ moet daar verandering in brengen.
Hengelen om vissenlevens te redden
Het gaat niet goed met de zeebaars. Om daar iets aan te doen, volgt biologe Jolien Goossens de vissen met behulp van een zender. Ze krijgt daarbij de hulp van vrijwillige sportvissers. Wij gingen mee hengelen in Zeebrugge.
Waarom stierven de dino’s uit (en de zoogdieren niet)?
65 miljoen jaar geleden verdwenen de meest spectaculaire wezens die ooit op aarde leefden: de dinosauriërs. Paleontoloog Koen Stein vertelt in onze podcast wat we intussen weten over de heerschappij en neergang van deze mysterieuze dieren.
Wandelen en fietsen met een gps uit de middeleeuwen
Archeoloog Jan Trachet (UGent) fietste de voorbije twee zomers met een 16de-eeuwse kaart door de Zwinstreek. 'Op de plaats van een grote schapenboerderij ligt nu een aardappelveld.'
Een boeketje wildgroei van eigen veld
Biodiverse graslanden zijn het favoriete natuurgebied van An De Schrijver, lector ecologie en natuurbeheer aan de Hogeschool Gent: 'Elk type heeft zijn karakteristieke plantensoorten.'
'Het is jammer dat bodemecosystemen niet de aandacht krijgen die ze verdienen'
Bio-ingenieur Pallieter De Smedt (Labo voor Bos & Natuur, UGent) hoeft niet lang na te denken over zijn favoriete stuk natuur: de bodem.
Zo keerde het kleine groene struikrovertje terug in Maaseik
Peter Engelen, vrijwilliger bij Natuurpunt, volgde de terugkeer van de boomkikker van dichtbij op: 'Op amper veertien jaar tijd groeide de populatie terug aan naar duizend kwakende mannetjes'.
Zeldzame kevers spot je op de Brugse Heide
Entomoloog Wouter Dekoninck (KBIN) begeleidde de heraanleg van de Brugse Heide: 'We troffen soorten aan die nooit eerder in ons land waren gezien'.