Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Een romantische nacht begeleid door het gezang van nachtzwaluwen beleef je in de Kempen
Ornitholoog Ruben Evens (UHasselt en het Max Planck Institut) vertelt over zijn favoriete nachtzwaluwgebieden en zijn onderzoek naar de bijzondere vogel.
Glaasje op, laat je vliegen
Rijden onder invloed is gevaarlijk, dat weten we, en dus is vliegen terwijl je teut (en vleermuis) bent dat vermoedelijk ook. Of toch niet?
Hoe redden we de bij?
Het gaat slecht met de bijen, en dat is heel verontrustend. Wat is er precies aan de hand, en hoe redden we de bij? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het in onze podcast aan bioloog en bijenexpert Dirk De Graaf van de Universiteit Gent.
Intelligente plasticvanger op de Schelde
Camera’s op de brug van Temse detecteren drijvend afval, en een zelfvarend bootje leidt het vervolgens naar een trechter.
Telewerken heeft positief effect op slaap
Terwijl slechte slapers tijdens de lockdown nog slechter sliepen, genoten heel wat thuiswerkers net van extra slaap. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder leiding van slaapgeneeskundige Olivier Mairesse (VUB, ULB en UVC Brugmann).
Vissen reizen de wereld rond via eendenpoep
Hoe komen vissen in nieuwe waters terecht? Via de darmen van watervogels, suggereert een nieuw onderzoek.
Hoe een bedreigd akkervogeltje natuurliefhebbers en boeren verenigt
Afgelopen weekend zochten vogelliefhebbers naar de laatste grauwe gors van Vlaanderen. Het anonieme vogeltje is de kanarie in de kolenmijn van onze boerennatuur. Ik ging mee zoeken, en leerde dat er ook hoop is voor de sterk bedreigde akkervogels.
Kunstoog voor robots en blinden
Een ‘biomimetisch’ oog verwerkt licht dubbel zo snel als zijn menselijke voorbeeld.
Waarom moeten muggen mij altijd hebben?
Heb je soms het gevoel dat je een muggenmagneet bent, terwijl je kamergenoot gespaard blijft? Het zit niet in je hoofd. Muggen verkiezen echt sommige mensen boven anderen. Entomoloog en muggenexpert Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde legt in onze podcast uit hoe dat komt.