Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Verhoogt overgebruik van handgels risico op antibioticaresistentie?
Sinds het begin van de coronacrisis gebruiken we aanzienlijk meer reinigingsmiddelen en ontsmettende handgels. De vrees bestaat dat verkeerd gebruik bijdraagt aan antibioticaresistentie. Microbioloog Tom Coenye van de Universiteit Gent nuanceert: ‘Het risico lijkt me klein, maar verantwoord omgaan met antimicrobiële middelen is uiteraard altijd goed.’
Wanneer gaan we op vakantie naar de maan?
Door de coronacrisis moesten we lange tijd in eigen land blijven. Nu zijn vakanties, onder voorwaarden, weer toegestaan. Of je nu thuisblijft of eropuit gaat: dromen over exotische bestemmingen buiten onze planeet kan altijd. Astrofysicus Nancy Vermeulen, die nu al toekomstige privé-astronauten opleidt, praat in deze podcast over ruimtetoerisme.
Hoe kan ik beter slapen in coronatijden?
1 op 3 slaapt slechter sinds het begin van de corona-crisis, maar er zijn ook “gelukzakken” die nu beter slapen. Hoe komt dat? Wat is “goed slapen” eigenlijk? En hoe voorkom je dat je een ganse nacht wakker ligt te woelen in bed? Slaapgeneeskundige Olivier Mairesse (VUB, ULB en UVC Brugmann) geeft inzichten en tips in onze podcast Vraag Het Aan.
De humor in wiskundeblunders
Australisch amateurwiskundige en comedian Matt Parker sprokkelt wiskundige rariteiten in De eenzaamheid van pi.
Hebben dieren gevoelens?
Worden apen verliefd? Schamen honden zich soms? En kan een spin ongelukkig zijn? Evolutionair bioloog Mark Nelissen van de Universiteit Antwerpen antwoordt in deze eerste "blijf-in-je-kot"-aflevering van onze podcast Vraag Het Aan.
Covid-19: veel angst, maar tegelijk zelden zoveel gelachen. Hoe komt dat?
De vraag naar corona-grappen is dezer dagen groter dan die naar wc-papier. ‘Humor verlicht zware zaken, en helpt ons om gevoelens met elkaar te delen’, zegt socioloog Giselinde Kuipers van de KU Leuven.
Educatieve en fantasierijke podcast voor kinderen
Het Geluidshuis lanceert vandaag Wetenschapje, een leerrijke podcast voor kinderen vanaf 8 jaar, boordevol weetjes, muziek, geluidseffecten én humor.
Uit ons archief: de SARS-uitbraak in 2003
Het beruchte SARS-virus veroorzaakte in 2003 behoorlijk wat paniek, vooral in Azië. In Eos stelden we ons toen de vraag: zijn we voorbereid op een wereldwijde uitbraak?
Jeneverstokerij schakelt over op ontsmettingsalcohol door coronacrisis
Stokerij Rubbens uit Wichelen stopt de komende weken haar jeneverproductie en schakelt over op ontsmettingsalcohol. Dit om een dreigend tekort in de zorg ten gevolge van de corona-pandemie te vermijden.