Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Beschermt een mondmasker tegen luchtvervuiling?
Mondmaskers tegen luchtvervuiling zijn populair in Azië, maar je ziet ze af en toe ook hier opduiken. Beschermt zo’n mondmasker je effectief tegen vuile lucht? Verkeerskundige en milieubioloog Evi Dons van UHasselt geeft antwoord in onze podcast.
Waarom bestaat er geen medicijn tegen verkoudheid?
Een verkoudheid overkomt iedereen wel eens, maar een behandeling of vaccin is er niet. Hoe komt dat? En wat kan je voorlopig doen om je kans op een verkoudheid te verlagen? Viroloog Johan Neyts van de KU Leuven geeft antwoord in onze podcast.
Vijf wetenschappelijke weetjes over de gist in je bier
Gist is veruit het meest fascinerende ingrediënt in bier. Het is nauwer verwant aan ons dan aan planten, en de aroma’s die gist produceert zijn niet voor ons maar voor vliegen bedoeld. Vijf weetjes over gist, geserveerd door gistexpert Stijn Mertens van VIB en KU Leuven.
Bacteriën worden Marsarbeiders
In afwachting van een bemande missie kunnen bacteriën nu al grondstoffen delven op Mars. Daarmee kan later een basis mee worden gebouwd.
Een knuffel geven via het internet
Dankzij een synthetische huid kunnen we elkaar binnenkort misschien “aanraken” via het internet.
Is biomedisch onderzoek zonder dierproeven mogelijk?
We danken veel van onze medische vooruitgang aan dierproeven. Toch ligt het testen van geneesmiddelen op dieren zeer gevoelig. Zijn er dan geen “diervrije” alternatieven? Neurobioloog Liesbeth Aerts van de KU Leuven en het VIB geeft antwoord in onze podcast.
Vaccineren we ons binnenkort tegen kanker?
Immunotherapie is een behandeling die ons eigen afweersysteem stimuleert om zich tegen kanker te wapenen. Kunnen we kanker zo ooit helemaal uitschakelen? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan kankeronderzoekster Damya Laoui van de VUB en het VIB.
Kan de wetenschap ons bier nog beter maken?
Gistexpert Stijn Mertens (VIB en KU Leuven) kweekt innovatieve gist voor brouwers uit de hele wereld. In deze podcast vertelt hij welke rol gist in het brouwproces heeft, hoe je een "supergist" kweekt en waarom het zo moeilijk is om alcoholvrij bier te brouwen.
Kunnen we koolstofdioxide terug uit de lucht halen?
Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan professor biogeochemie Filip Meysman van de Universiteit Antwerpen.