Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
Educatieve en fantasierijke podcast voor kinderen
Het Geluidshuis lanceert vandaag Wetenschapje, een leerrijke podcast voor kinderen vanaf 8 jaar, boordevol weetjes, muziek, geluidseffecten én humor.
Uit ons archief: de SARS-uitbraak in 2003
Het beruchte SARS-virus veroorzaakte in 2003 behoorlijk wat paniek, vooral in Azië. In Eos stelden we ons toen de vraag: zijn we voorbereid op een wereldwijde uitbraak?
Jeneverstokerij schakelt over op ontsmettingsalcohol door coronacrisis
Stokerij Rubbens uit Wichelen stopt de komende weken haar jeneverproductie en schakelt over op ontsmettingsalcohol. Dit om een dreigend tekort in de zorg ten gevolge van de corona-pandemie te vermijden.
Luisteren: 15 vragen voor de wetenschap beantwoord
Wat kan je doen om dementie te vermijden? Hoe maak je een familiestamboom? En hoe zal artificiële intelligentie ons leven veranderen? In onze podcast "Vraag Het Aan" geven wetenschappers een antwoord op deze en andere boeiende vragen.
Hoe fit is onze Noordzee?
Vanop het strand lijkt de Noordzee een saaie bruine soep, maar wat zich onder water bevindt is zeer bijzonder. Bijzonder, maar ook heel kwetsbaar. Marien bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) praat in deze aflevering over de gezondheid van de Noordzee.
Hoe bereiden we ons voor op de klimaatverandering?
Hittegolven, hevig onweer, droogte en zachtere, natte winters. We voelen de klimaatverandering nu al. In de toekomst zal ons weer nog extremer worden. Hoe bereiden we ons daarop voor? We vragen het aan global change ecoloog Sara Vicca van de Universiteit Antwerpen.
Krankzinnigheid als strategie
Als ik je zou vragen om een goed politiek leider te omschrijven, welke termen zou je dan gebruiken? Visionair? Integer? Rationeel? Doortastend? Meuhh, fout, en gooi onmiddellijk die zweverige managementsboekjes in de stoof. Sterke leiders van (meestal veel) vlees en bloed zijn impulsief, irrationeel en krankzinnig.
De improviserende robot
Kan een artificieel intelligente robot improvisatietheater maken? Ja, dat bewijst chatbot ALeX met verve. Toch zorgen vooral zijn (of haar?) bij momenten onhandige antwoorden voor hilariteit.
'Een brand is niet altijd slecht voor de natuur'
Rudy Van Diggelen (UAntwerpen) onderzocht hoe de Kalmthoutse Heide zich van de grote brand in 2011 herstelde. Opvallende conclusie: 'De heide is negen jaar na de ramp fitter dan ervoor'.