Kim Verhaeghe
Kim Verhaeghe is redacteur fauna, flora & funga, sportwetenschap en fantastische wetenschap voor Eos Wetenschap. Hij maakt de podcast 'Vraag Het Aan".
Meest behandelde onderwerpen:
10 foute overtuigingen over rugpijn
Rusten? Je zithouding veranderen? Pijnstillers slikken? Wie last heeft van rugpijn krijgt allerlei adviezen. Australische kinesitherapeuten evalueerden tien populaire, maar vaak ook ongelukkige, adviezen over rugpijn.
Ontwerpen in virtual reality kan 'dode hoeken' in cameranetwerk vermijden
De vijf gedetineerden die konden ontsnappen uit de gevangenis van Turnhout maakten dankbaar gebruik van een 'dode hoek' in het cameranetwerk. Ingenieur Boris Bogaerts (UAntwerpen) ontwikkelde software die een mens in staat stelt om in virtual reality (VR) een waterdicht cameranetwerk te ontwerpen.
Hoe je schoonfamilie je darmen overhoop gooit
Schoonfamilie bezorgt ons stress, mogelijk via onze darmen.
Zo verlaag je je blootstelling aan luchtvervuiling
Elke Belg verliest gemiddeld één gezond levensjaar door luchtvervuiling. Maar slechte lucht is overal, en we moeten blijven ademen. Kunnen we toch iets doen om onze blootstelling aan luchtvervuiling te verminderen? Evi Dons (UHasselt) geeft antwoord.
Zenderonderzoek moet paling van ondergang redden
Onze paling is met uitsterven bedreigd. Ondanks die status weten we er bitter weinig over. Zo weet niemand waar op zee de paling zich voortplant. Om dat mysterie te onthullen, volgt marien bioloog Pieterjan Verhelst van de Universiteit Gent palingen met behulp van een zender. Wij gingen mee zenders plaatsen in Nieuwpoort.
Welke middeltjes helpen (niet) tegen verkoudheid?
Op het internet circuleren tal van middeltjes die zouden helpen tegen een verkoudheid. Welke adviezen doen wat ze beloven, en welke niet? We vroegen het aan viroloog Johan Neyts van de KU Leuven.
Beschermt een mondmasker tegen luchtvervuiling?
Mondmaskers tegen luchtvervuiling zijn populair in Azië, maar je ziet ze af en toe ook hier opduiken. Beschermt zo’n mondmasker je effectief tegen vuile lucht? Verkeerskundige en milieubioloog Evi Dons van UHasselt geeft antwoord in onze podcast.
Waarom bestaat er geen medicijn tegen verkoudheid?
Een verkoudheid overkomt iedereen wel eens, maar een behandeling of vaccin is er niet. Hoe komt dat? En wat kan je voorlopig doen om je kans op een verkoudheid te verlagen? Viroloog Johan Neyts van de KU Leuven geeft antwoord in onze podcast.
Vijf wetenschappelijke weetjes over de gist in je bier
Gist is veruit het meest fascinerende ingrediënt in bier. Het is nauwer verwant aan ons dan aan planten, en de aroma’s die gist produceert zijn niet voor ons maar voor vliegen bedoeld. Vijf weetjes over gist, geserveerd door gistexpert Stijn Mertens van VIB en KU Leuven.